Dassault Super Étendard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dassault Super Étendard
En Super Étendard klar til utskytning fra det franske hangarskipet Clémenceau
Informasjon
RolleJagerbomber
ProdusentDassault Aviation
Første flyvning28. oktober 1974
Introdusert28. juni 1978
Utfaset2016
StatusPensjonert
Brukt avAéronavale
Armada Argentina
Produsert1974-1985
Antall produsert85
Utviklet fraDassault Étendard IV

Dassault Super Étendard er et fransk hangarskip-basert angrepsfly som er i bruk i den franske og argentinske marinen. Et mindre antall var også i bruk i det irakiske luftforsvaret under Iran–Irak-krigen.

Historie og utvikling[rediger | rediger kilde]

Flyet er en videreutvikling av Étendard IVM som opprinnelig var ment som en erstatning for en hangarskip-basert variant av SEPECAT Jaguar, kalt Jaguar M, fram til denne planen ble kansellert av politiske årsaker.

Den første prototypen fløy første gang 28. oktober 1974. Den franske marinen bestilte i første omgang 60 fly, som ble levert i 1978. Den argentinske marinen bestilte 14. Super Étendard ble utviklet i parallell med en luftavfyrt variant av Aérospatiales sjømålsmissil, AM 39 Exocet. Disse missilene ble levert til både Frankrike og Argentina.

Under Falklandskrigen hadde Argentina fem Super Étendard-fly og fem Exocet missiler. Alle de 5 missilene ble brukt under krigen – ett av missilene senket destroyeren HMS Sheffield og ett missil senket forsyningsskipet MV Atlantic Conveyor. Destroyeren HMS Glamorgan ble også skadet av en Exocet, men det missilet var avfyrt fra land.

Fem Super Étendard ble i 1983 utlånt til Irak mens de ventet på en leveranse av Dassault Mirage F1 de hadde bestilt. Disse flyene brukte Exocet med stor suksess mot Irans oljetankere i den persiske gulf før de ble returnert til Frankrike i 1985.

Spesifikasjoner[rediger | rediger kilde]

Dimensjoner Super Étendard
Vingespenn 9,60 m
Lengde 14,31 m
Høyde 3,85 m
Vingeareal 28,50 m²
Nettovekt 6 450 kg
Ytelser
Topphastighet 1 380 km/t
Maksimal lastet vekt 12 000 kg
Operativ rekkevidde 850 km
Annet
Motor SNECMA Atar 8K-50 turbojetmotor
Bestykning 2times; 30 mm kanoner

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]