Bermondsey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bermondsey
Bermondsey
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Southwark
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i Indre London
Postkode:SE1, SE16

Bermondsey er et område i bydelen Southwark i London, på sørsida av Themsen fra Tower Bridge og nedover. Mellom 1899 og 1965 var Bermondsey egen kommune (metropolitan borough).

Historie[rediger | rediger kilde]

Det myrlendte landet på sørsida av Themsen vis-à-vis Tower ble i middelalderen kalt Beormunds Ey («Bjormunds øy»). Området var klostergods og tilhørte det for lengst forsvunne Bermondsey Abbey og abbediene St Augustine, Canterbuty og Battle. Priorene hadde her bygd seg store palasser, som ble inndratt under reformasjonen.

Etter den store bybrannen i London i 1666 flytta en del velstående londonere ut av byen, og Bermondsey ble etablert som en forstad med hagebypreg. På 1700-tallet førte oppdagelsen av en kilde til opprettelsen av et kurbad i Bermondsey.

Anlegget av Surrey Docks litt lengre ned langs elva satte i gang en industrialisering og en tilflytting av fattige arbeidere til Bermondsey, og i løpet av 1800-tallet utvikla området seg til den rene slum. Strøket rundt St Saviour's Dock – kjent som Jacob's Island – var av de verste i London.

Helt siden anlegget av London to Greenwich Railway med Londons første jernbanestasjon London Bridge i 1836 har jernbanen og togtrafikken satt sitt preg på Bermondsey. Likevel har Bermondsey alltid hatt dårlige tog-, undergrunns- og bussforbindelser med resten av London. Forlengelsen av Jubilee-linjen og opprettelsen av stasjonene Bermondsey og Canada Water i 1999 var imidlertid en stor forbedring.

Bermondseys sterke industribase var et viktig mål for tyske bombefly under andre verdenskrig, og mye ble ødelagt både av fabrikker, infrastruktur og boligområder. En del av de utbomba kvartalene ble i tidlig etterkrigstid gjenoppbygd med store boligblokker av meget enkel standard og i en lite tiltalende stil, og avindustrialiseringa på 1970- og 1980-tallet etterlot Bermondsey som en slags moderne slum. Fra 1980-tallet har noe av dokkene blitt revitalisert som en blanding av bolig- og næringsområder; og i dag er situasjonen at visse deler av Bermondsey hører til de dyreste boligområdene i London, mens andre deler er forblitt nedslitte og fattigslige.

Bermondsey antikkmarked

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]