Deptford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Deptford
Deptford
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Greenwich og Lewisham
Admin. grevskap: Stor-London
Seremon. grevskap: Stor-London
Status Sted i Indre London
Postkode: SE8

Deptford (/dɛtfəd/) er et område i Greenwich og Lewisham (distrikt) i London. Det ligger på sørbredden av Themsen. Det nordøstlige hjørnet av området ligger i Greenwich, mens resten er i Lewisham. Grensen mellom bydelene går langs Watergate Street, Creek Road, Deptford Church Street, Bronze Street, Creekside og Copperas Street frem til Deptford Creek.

Navnet betyr «dypt krysningssted» (engelsk deep ford), og kommer Deptford ligger ved stedet hvor veien mellom London og Dover og de andre kanalhavnene krysser elven Ravensbourne. Den delen av elven som påvirkes av tidevann kalles også Deptford Creek. Pilegrimsveien fra London til Canterbury krysser elven ved Deptford, og byen er nevnt i Geoffrey Chaucers Canterbury-fortellingene.

Deptford tilhørte tidligere Kent, og ble så et distrikt i grevskapet London og til slutt en del av Lewisham og Greenwich da grevskapet Stor-London ble opprettet. Rådhuset og andre bygninger fra den tidligere lokalforvaltningen er bevart, men brukes til andre formål.

Historie[rediger | rediger kilde]

Slaget ved Deptford Bridge ble utkjempet 17. juni 1497 ved Ravensbourne. Opprørere fra Cornwall ledet av Michael an Gof marsjerte mot London for å kjempe for et fritt Cornwall. De forsøkte å samle allierte i Kent, hvor Jack Cade hadde samlet opprørere i 1450, men lyktes ikke med dette og led et kraftig nederlag mot kongens styrker.

I 1513 bestemte Henrik VIII at det skulle ligge et marineverft ved Deptford. Det var i drift frem til mars 1869. I 1698 studerte Peter den store skipsbyggerkunst der i tre måneder; han bodde på den lokale herregården Sayes Court sammen med russiske følgesvenner. Eieren av huset, som var bortreist, var dagbokforfatteren John Evelyn. Han hadde arvet herregården da han giftet seg med datteren til Richard Browne i 1652. Etter å ha vendt tilbake til England etter restaurasjonen tegnet han ut et storslagent hageanlegg på eiendommen. Både huset og hagen er borte, men den offentlige parken som ligger der kalles fortsatt Sayes Court.

Sognekirken, viet Nikolas av Myra, har en historie som går tilbake til det 14. århundre, men den nåværende bygningen er fra det 17. århundre. Over inngangen til kirkegården er et relieff med en hodeskalle og korslagte ben. En plakett på den nordlige muren forteller at skuespillforfatteren Christopher Marlowe ble myrdet på en taverna like ved den 1. juni 1593.

En annen kirke, viet apostelen Paulus, er fra det 18. århundre. Den regnes som en av de fineste barokke kirkene i landet, og ble tegnet av Thomas Arches, en elev av Christopher Wren. Ved siden av kirken får Albury Street, med flere hus fra det 18. århundre.

Deptford stasjon er en av verdens eldste forstadsstasjoner; den ble bygget omkring 1836–1838 for verdens første forstadslinje. London & Greenwich Railway gikk mellom London Bridge og Greenwich. Ved Deptford Creek ligger en viktoriansk pumpestasjon fra 1864, som ble bygget som en del av Joseph Bazalgettes nye kloakk- og vannsystem.

Området er kjent for kvegmarkedene, hvor importerte dyr ble slaktet. Helt frem til begynnelsen av det 20. århundre arbeidet piker og unge kvinner i slaktehusene under svært dårlige forhold, noe som er tema for Sarah Daniels' stykke The Gut Girls.

Siden andre verdenskrig har det vært betydelig utvikling i området, og fra slutten av det 20. århundre har det også vært omfattende fornyelse og nyutvikling.