Southwark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Southwark
Southwark
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Southwark
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i London
Befolkning? (-)

Southwark (uttales [ˈsʌðək], lokalt også [ˈsʌvək]), ofte kalt The Borough, er et sted i London, rett sør for London Bridge. Det er en del av bydelen Southwark, som også omfatter andre steder. Siden 1550-årene har området blitt kalt The Borough, opprinnelig for å skille det fra The City, men senere for å skille det fra bydelen.

Man har i senere år begynt å dele Southwark i Bankside, som er et historisk navn på området rundt Tate Modern Gallery og Globe Theatre, mens området øst for Borough High Street kalles Pool of London. Bydelsrådet fremmer dette, fordi de ønsker å bruke navnet Southwark først og fremst om bydelen. Samtidig kan dette skape en ny forvirring, ettersom Pool of London brukes om en strekning av Themsen, og ikke spesifikt om en del av Southwark.

Southwark er også navnet på og bispesetet St. Georgs katedral for det katolske erkebispedømmet som omfatter London sør for Themsen og området sørøst for byen, inkludert Kent.

Historie[rediger | rediger kilde]

City of London og (i forgrunnen) Southwark, ca. 1630

Det lavtliggende og myrlendte landet på sørsida av Themsen utviklet seg gjennom århundrene i en langsommere takt enn det øvrige London, og fikk ingen av de store institusjonene under kirken, kronen eller staten. Ikke desto mindre finner en i Southwark noen av de tidligst bebygde områdene i London. Den romerske generalen Aulus Plautius bygde i år 43 ei bru over Themsen omtrent ved dagens Soutwark Bridge, og en bosetning ble etablert på sørsida av denne.

I middelalderen fikk flere av Londons teatre – ikke bare Shakespeares Globe – sitt tilhold i Southwark. Her lå også en stor skyssterminal for landevegstransport til Englands sørkyst.

Fra 1800-tallet fikk Southwark en god del industri, med spinnerier, støperier, brennerier og seinere en del mekaniske verksteder. På 1900-tallet kom også bilindustrien – den første Vauxhall-fabrikken ble lagt til Southwark. På grunn av industrien ble Southwark under krigen utsatt for omfattende tyske bombeangrep. Southwark er fortsatt et av Londons mer industrialiserte områder.

Kommunikasjoner[rediger | rediger kilde]

De nærmeste jernbane- og undergrunnsstasjoner er:

Storbritannias geografi-stubbDenne Storbritannias geografi-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.