Southwark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Southwark
Southwark Cathedral, 24th floor.jpg
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktSouthwark
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i London
PostnummerSE1
Befolkning30 119 (2011)
Map
Southwark
51°29′56″N 0°05′24″V

Southwark er et sted og en del av bydelen Southwark i sentrale London, rett sør for London Bridge og 2,4 km øst for Charing Cross. Det er en av de eldste delene av London og har elven Themsen i nord. Tidligere var under grevskapet Surrey med en rekke sogn, men kom deretter i økende grad inn under lovmyndighetene og innflytelsen til City of London. Som et indre distrikt av London fikk Southwark en rask avbefolkning på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Det er nå i en prosess av byfornyelse og hadde en befolkning på 30 119 innbyggere i 2011.

Man har i senere år begynt å dele Southwark i Bankside, som er et historisk navn på området rundt Tate Modern og Globe Theatre, mens området øst for Borough High Street kalles Pool of London. Bydelsrådet fremmer dette, fordi de ønsker å bruke navnet Southwark først og fremst om bydelen. Samtidig kan dette skape en ny forvirring, ettersom Pool of London brukes om en strekning av Themsen, og ikke spesifikt om en del av Southwark.

Southwark er også navnet på og bispesetet St. Georgs katedral for det katolske erkebispedømmet som omfatter London sør for Themsen og området sørøst for byen, inkludert Kent.

Stedsnavnet[rediger | rediger kilde]

Hva som nå er Southwark ble nedtegnet som Suthriganaweorc[1] eller Suthringa geweorche[2] på 900-tallet i angelsaksiske dokumenter kjent som Burghal Hidage.[2] Betydningen av dette stedsnavnet var «forsvarsverkene til mennene fra Surrey».[2] Southwark er omtalt i Domesday Book (1086) som Sudweca. Betydningen er tilsvarende, «de sørlige forsvarsverker», dannet fra sammensetningen av angelsaksiske sūth og weorc. Den sørlige lokaliseringen er en referanse til City of London i nord og hvor Southwark var den sørlige enden av London Bridge.

Historie[rediger | rediger kilde]

City of London og (i forgrunnen) Southwark, ca. 1630

Det lavtliggende og myrlendte landet på sørsida av Themsen utviklet seg gjennom århundrene i en langsommere takt enn det øvrige London, og fikk ingen av de store institusjonene under kirken, kronen eller staten. Ikke desto mindre finner en i Southwark noen av de tidligst bebygde områdene i London. Den romerske generalen Aulus Plautius bygde i år 43 ei bru over Themsen omtrent ved dagens Soutwark Bridge, og en bosetning ble etablert på sørsida av denne.

I middelalderen fikk flere av Londons teatre – ikke bare Shakespeares Globe – sitt tilhold i Southwark. Her lå også en stor skyssterminal for landevegstransport til Englands sørkyst.

Fra 1800-tallet fikk Southwark en god del industri, med spinnerier, støperier, brennerier og seinere en del mekaniske verksteder. På 1900-tallet kom også bilindustrien – den første Vauxhall-fabrikken ble lagt til Southwark. På grunn av industrien ble Southwark under krigen utsatt for omfattende tyske bombeangrep. Southwark er fortsatt et av Londons mer industrialiserte områder.

Kommunikasjoner[rediger | rediger kilde]

De nærmeste jernbane- og undergrunnsstasjoner er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mills, A.D. (2000): Oxford Dictionary of London Place Names. Oxford.
  2. ^ a b c Johnson, David J. (1969): Southwark and the City. Oxford University Press, ISBN 978-0-19-711630-2, s. 7

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Timbs, John (1867): «Southwark», Curiosities of London (2. utg.), London: J.C. Hotten, OCLC 12878129
  • Muirhead, Findlay, red. (1922): «Southwark», London and its Environs (2. utg.), London: Macmillan & Co., OCLC 365061