Bekvemmelighetsflagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bekvemmelighetsflagg er et flagg tilhørende et land som benyttes på skip med eier/eiere fra et annet land. Skipseieren kan på den måten unngå høye skatter i hjemlandet og også gjøre skipsregistreringen enklere. Landet som stiller flagget til disposisjon tar betalt for tjenesten, og i noen mindre land er denne betalingen en betydelig inntektskilde.

Den internasjonale Transport Workers' Federation (ITF) holder en liste over land som stiller sine flagg til disposisjon på denne måten. Per i dag er det 32 land på denne listen.

Bruken av bekvemmelighetsflagg er upopulært i mange land, og det er to hovedgrunner til dette. Praksisen fører til at land med strengere krav mister inntekter, samt at sikkerheten og arbeidsforholdene ombord kan bli dårligere.

Internasjonale konvensjoner sier at nasjonaliteten på et skips flagg avgjør under hvilken domstol eventuelle lovbrudd skal behandles (når lovbruddet har funnet sted i internasjonalt farvann).

Utflagging brukes også i en videre betydning om å flytte bedriftsvirksomhet (spesielt produksjon) fra høykostland (f.eks. land i Europa/Nord-Amerika) til lavkostland (f.eks. Kina).

Land som tilbyr bekvemmelighetsflagg ifølge ITF[rediger | rediger kilde]

Følgende land har siden 2003 blitt listet som land med flagg som benyttes som bekvemmelighetsflagg.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]