Evita (musikal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Evita er en musikal med musikk av Andrew Lloyd Webber og tekst av Tim Rice. Musikalen er basert på Mary Mains biografi The Woman with the Whip, og handler om livet til Eva Perón, den argentinske presidenten Juan Peróns andre kone. Den har også blitt filmet.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Den 26. juli 1952 ser gjester ved en film på kino i Buenos Aires, Argentina, som blir avbrutt når det kommer nyheter om president-frue Eva Perón er død. Både folkemengden og nasjonen går deretter inn i en periode med offentlig sorg. Men Che, et medlem av publikum ved kinoen, undrer seg over folks skuespill - og lurer på hvorfor de sørger over hennes død. I 1934 bor den 15 år gamle Eva Duarte i byen Junín, men lengter etter en bedre tilværelse i Buenos Aires. Eva begynner et forhold med, Agustín Magaldi, etter at hun møter ham på et av showene hans. Eva overtaler Magaldi til å ta henne med seg til Buenos Aires. Selv om han i utgangspunktet er negativt til dette, godtar han til slutt.

Men kort tid etter ankomst er Eva rask med å forlate Magaldi, og Che forteller hvordan Eva klatrer seg oppover den sosiale rangstigen. Hun begynner som modell, radio-stjerne og skuespillerinne. Che gjør også et poeng av å introdusere oberst Juan Domingo Perón, en ambisiøs oberst som var på vei oppover den argentinske politiske rangstigen. Perón og andre militære skikkelser konkurrerer om makten, og viser sine politiske strategier. Etter at et massivt jordskjelv rammer byen San Juan, arrangerer Perón en veldedighetskonsert, for å gi hjelp til jordskjelvets ofre. Eva deltar på dette opplegget og gjenforenes kort med Agustín Magaldi, som nå skyr henne for hennes tidligere handlinger. Etter å ha flyttet inn sammen med Perón, blir Eva snart introdusert for de høyere sosiale klasser, bare for å bli møtt med forakt fra overklassen og det argentinske militæret.

Eva gifter seg med ham, og Perón blir valgt som president i Argentina i 1946. Eva avslører at til tross for hennes opprinnelige mål om å bare oppnå berømmelse og ære til seg selv, har hun nå oppdaget sitt virkelige kall for å hjelpe befolkningen i landet sitt. Hun forbereder seg på å turnere Europa, men dette gir blandede resultater. Spanjolene forguder henne, men italienerne sammenligner ektemannen hennes med Benito Mussolini. Frankrike blir imponert, men engelskmennene inviterer henne til et landsted - i stedet for et besøk ved Buckingham Palace. Eva grunnlegger også Fundacion Eva Perón, for å lede hennes veldedighetsarbeid videre. Che beskriver Evas kontroversielle veldedige arbeid, og mulige hvitvasking.

Che påpeker alle de katastrofale resultatene som Peróns politikk har ført til i Argentina: statskassen er nærmest konkurs. Den en gang så blomstrende storfekjøtt-industrien er nå under rasjonering, og pressen og andre kritikere av regimet har fått munnkurv av myndighetene. Peróns generaler blir endelig lei av Evas innblanding i landets politikk, og krever at Perón tvinger henne til å ikke involvere seg i planene deres lenger. Imidlertid protesterer Perón mot dette og påstår at hvis det ikke var for henne, ville de aldri ha oppnådd så mye som de har gjort. Men Eva innser at hun er i ferd med å dø av kreft, og hun sverger sin evige kjærlighet til folket i Argentina.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]