Truger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Truger

Truger (av norrønt þrjúgr) er et fottøy som spennes på føttene og som brukes til å ferdes på dyp snø. Truger lages med en stor bæreflate slik at brukeren kan gå oppe på snøflaten i stedet for å bryte gjennom den for hvert skritt.

Tidligere ble det også laget truger for hester, både i tre og metall.

Historie/utvikling[rediger | rediger kilde]

Truger eller trugelignende utstyr har blitt brukt like lenge som ski for å kunne bevege seg i snø. Til å begynne med var trugene kun en flat plate, gjerne med den klassiske tennisracketformen som man kan se i Donald Duck-historier. Materialene var da gjerne tau spent i kryss og tvers på i treramme. Festemekanismene besto gjerne av lær-remmer. Etter hvert har de utviklet seg til det mer moderne har det kommet inn et ledd slik at foten kan bevege seg i en mer naturlig bevegelse. Materialene er idag gjerne en aluminiumsramme med forskjellige syntetiske materialer i. Det er idag stor variasjon på festemekanismene, men de består i hovedsak av forskjellige remmer og gummistrikker.

Bruk/pris[rediger | rediger kilde]

Truger er blitt mer vanlig de siste årene, mye på grunn av snowboardets popularitet. De benyttes gjerne på toppturer, der man går på truger opp, og står på snøbrettet ned.

Et par truger kan koste alt fra 500 kroner og opp til flere tusen.

Konkurranser[rediger | rediger kilde]

Det arrangeres også konkurranser i trugeløping:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]