Svart l

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Arctornis l-nigrum»)
Svart l
Arctornis l-nigrum, hann
Nomenklatur
Arctornis l-nigrum
Müller, 1764
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamiliePraktfly
SlektArctornis
Økologi
Habitat: på land, larver på bøk, lind eller eik
Utbredelse: ikke i Norge, finnes i det sørlige Sverige og i Danmark
Europa
Asia.

Svart l (Arctornis l-nigrum) er en sommerfugl i gruppen børstespinnere (Lymantriidae). Denne hvite arten ligner på seljebørstespinner (Leucoma salicis), men skiller seg fra denne på at den har en liten, C-formet mørk tegning i forvingen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 37–56 mm) spinner, helt hvit bortsett fra en liten, C-formet, brun tegning på forvingen. Begge kjønn har fjærformede antenner, hos hunnen ganske smale. Vingene er temmelig brede, forvingene avrundet trekantede. Larven er mørk med brunrøde lengdestriper, kledt med kvaster av brunoransje, grå og hvite (det siste på sidene) hår. Hodekapselen er blå med brunoransje striper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i edelløvskoger og bøkeskoger. Larvene lever på bøk, lind og eik, av og til også på andre løvtrær. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni – juli. Hannene, men ikke hunnene, kommer gjerne til lys. Arten overvintrer som halvvoksne larver. Larvene er overraskende spreke, de kan løpe raskt over underlaget og også hoppe ved å krumme kroppen sammen og brått rette seg ut, for å unnvike en fiende.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Sør- og Mellom-Europa og videre østover til Kina og Japan, også sør til Nepal. I Norden finnes den bare i et begrenset område i det østlige Danmark (mangler på mesteparten av Jylland) og det sørligste Sverige (nordover til Göteborg) inkludert Öland. De siste årene er den også funnet et par ganger i det sørligste Finland.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]