Arabisk mytologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Arabisk mytologi omfatter gudene og religionen i Arabia fra oldtiden og helt frem til Islam ble utbredt. Man kjenner flere opplysninger om religiøse skikker rundt om i området, og informasjon gis i forskjellige kilder helt tilbake til oldtiden. Men det er mye som forblir dunkelt. Det var også variasjoner mellom de forskjellige folkene og til forskjellige tider.

Allāt, al-'Uzzā og Manāt er tre gudinner i pre-islamsk mytologi

En fremtredende gud var Athtar, en fruktbarhetsgud hvis navn antagelig tilsvarer navnet til gudinnen Istar i Mesopotamia. Athtar var imidlertid en mannlig gud. Shams var en solguddom med et navn som tilsvarer Shamash i Mesopotamia. Men Shams var en gudinne, i motsetning til Shamash. Araberne hadde også en gud som ganske enkelt ble kalt Allah, som simpelthen betyr «guden» eller «gud». Denne guden tilsvarer kanskje den kanaanittiske guden El. De het Allat (som betyr «gudinne), Uzza og Manat. Andre guddommer var Syn, en måneguddom, som antagelig tilsvarer Sin, og Al-Qaum, en krigsgud.

Araberne hadde også forestillnger om ånder. De praktiserte dessuten handlinger som skulle beskytte dem mot farer. Troen på «det onde øye» var utbredt. Noe av denne folketroen har enkelte steder holdt seg helt frem til i dag.