Puglia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Apulia)
Hopp til navigering Hopp til søk
Puglia
Regione Puglia
Puglia

Flagg

Våpen

LandItalia Italia
StatusRegion
Adm. senterBari
PresidentMichele Emiliano
Areal
 – Totalt:
Rangert som nr. 7.
19 366 km²
Befolkning
 – Totalt:
Rangert som nr. 7
4 090 266 (2013)
Bef.tetthet211,2 innb./km²
ProvinserBari
Barletta-Andria-Trani
Brindisi
Foggia
Lecce
Taranto
Kommuner258

Puglia
41°0′31″N 16°30′46″E

Puglia er en region i Italia. Den ligger sørøst mot Adriaterhavet i øst, det joniske hav til sørøst og passasjen til Otranto og Tarantobukta i sør. Den sørlige delen, Salento, er halvøyen som former hælen på den italienske «støvel». Regionen består av 19 345 km² land, og den har en befolkning på 4 090 266 innbyggere (2013).[1] Den grenser til de andre italienske regionene Molise i nord, Campania i vest og Basilicata til sørvest. Puglia ligger kun 80 km fra Albania, på andre siden av Adriaterhavet. Regionen strekker seg så langt nord som til og med Gargano og var slagmarken for de siste stadier under den andre punerkrigen.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Beliggende på den sørøstlige enden av Den italienske halvøya dekker Puglia 19 357 km² i rekkefølge av de brede slettene og lavtliggende høydene. De eneste fjellområdene, forhøyningen Gargano og Monti Dauni, strekker seg ikke over 1 150 meter og finnes nord i Puglia, som er det området i Italia med minst fjell.

Puglia er et svært tørt område. Det er få elver som strømmer og de finnes i Tavoliere delle Puglie ved foten av Gargano, og er således det rikeste jordbrukslandet i Italia. Puglia er den regionen i Italia som produserer mest olivenolje, korn og vin. Andre steder har regnvannet trukket gjennom kalksteingrunnen og dannet vannløp i undergrunnen som kommer til syne ved kysten. Grunnvannet er derfor rikelig, og det er mange grotter og huleforskning. Grottene ved Castellana Grotte er særlig praktfulle.

Klimaet er varmt og tørt om sommeren, og det regn som faller i vintermånedene har et gjennomsnitt som ikke overgår 500 mm i året.

Språk[rediger | rediger kilde]

Som med andre regioner i Italia har det nasjonale språket siden 1861 vært italiensk. Imidlertid som en konsekvens av områdets lange og mangfoldige historie har det vært andre historiske språk snakket her i århundrer. I de nordlige og sentrale seksjonene har det vært snakket en del napolitanske dialekter: eksempelvis ble baridialekten (dialetto barese) snakket i sonen Bari eller Foggiano i nærheten av Foggia. I de sørlige delene av regionen ble Tarantino- og Salentino-dialektene av siciliansk snakket. Språket har blitt observert å ha likheter med dialekten i Calabria vest for Puglia.

I isolerte lommer i den sørlige delen av Salento ble det snakket en dialekt av moderne gresk kalt for griko,[2] men kun av noen få tusen mennesker. En sjelden dialekt av frankoprovençalsk kalt for faetar er snakket i to isolerte landsbyer i provinsen Foggia. I et par landsbyer snakker etterkommere av Arbëreshëfolket en dialekt av albansk etter en bølge av flyktninger bosatte seg her på 1400-tallet.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Befolkningsstatistikk ISTAT. Istituto nazionale di statistica
  2. ^ «Ethnologue report for language code:ell». Ethnologue.com. Arkivert fra originalen den 28. mai 2010
  3. ^ «Ethnologue report for language code:aae». Ethnologue.com.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Puglia hos Wikivoyage