Anne Brontë

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anne Brontë
AnneBronte.jpg
Født17. januar 1820
Thornton[1]
Død28. mai 1849 (29 år)
Scarborough
Gravlagt Scarborough
Far Patrick Brontë
Mor Maria Branwell
Søsken Branwell Brontë, Charlotte Brontë, Emily Brontë, Elizabeth Brontë, Maria Brontë
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Signatur
Anne Brontës signatur

Anne Brontë (født 17. januar 1820, død 28. mai 1849) var den yngste av de tre Brontë-søstrene; Charlotte er den eldste og Emily er den mellomste. I 1845 utgav de tre søstrene en diktsamling under mannlig pseudonym; Annes var «Acton Bell».

Hun var datter av en fattig irsk prest i den engelske kirke, og hun bodde det meste av livet med sin familie i sognet Haworth på lyngheiene i Yorkshire. I noen år gikk hun på kostskole. Da hun var 19 år forlot hun Haworth og arbeidet som guvernante mellom 1839 og 1845. Etter å ha forlatt sin lærerjobb oppfylte hun sin litterære ambisjoner. Hun skrev et bind poesi sammen med sine søstre, Poems by Currer, Ellis, and Acton Bell, 1846, og to romaner. Agnes Grey, basert på hennes erfaringer som guvernante, ble utgitt i 1847. Hennes andre og siste roman, The Tenant of Wildfell Hall, som er betraktet som en av de første gjennomført feministiske romaner i ettertiden, kom i 1848. Hennes liv ble altfor kortvarig da hun døde av tuberkulose i en alder av kun 29 år.

Hovedsakelig på grunn av at gjenutgivelsen av The Tenant of Wildfell Hall ble forhindret av Charlotte Brontë etter Annes død, er hun mindre kjent enn sine søstre, Charlotte, forfatter av fire romaner, blant annet Jane Eyre, og Emily Brontë, forfatter av Wuthering Heights (Stormfulle høyder).[2] Imidlertid har hennes romaner, slik som de til hennes søstre, blitt klassikere i engelsk litteratur.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c The Feminist Companion to Literature in English, 139
  2. ^ «Ann Brontë Remembered in Scarborough» Arkivert 28. juli 2012 hos Wayback Machine.. www.annebronte.scarborough.co.uk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]