Jane Eyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jane Eyre
Forfatter(e)Charlotte Brontë
SpråkEngelsk
SjangerUtdanningsroman, selvbiografisk roman, kjærlighetsroman, gotisk fiksjon
Utgitt1847
ForlagSmith, Elder & Co., Harper
OCLC940099920

Jane Eyre er en roman fra 1847 av den engelske forfatteren Charlotte Brontë, først utgitt under pseudonymet Currer Bell.

Romanen skildrer en foreldreløs kvinnes oppvekst og voksenliv. Jane får ansettelse som huslærer hos den bryske Edward Rochester, som hun forelsker seg i, men forlater da hun oppdager at han har sin tidligere kone, som er gal, innesperret på sin herregård. Etter at ekshustruen brenner ned godset, blinder Edward og tar sitt eget liv, vender Jane tilbake og gifter seg med ham.[1]

Et hovedtema i romanen er Janes forsøk på skape en egen selvstendighet, uavhengig av ekteskap, religion og omgivelsenes vurderinger. Romanen har et tydelig preg av gotisk roman i stilen etter Ann Radcliffe, men er også et første steg i retning av realismen og viktoriatidens litteratur.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Boken er filmatisert om lag 20 ganger. I 1943-versjonen av Orson Welles hadde Elizabeth Taylor rollen som Janes venninne. I 1996-versjonen av Franco Zeffirelli spilte Anna Paquin rollen som Jane Eyre som barn og Charlotte Gainsbourg den voksne Jane. I Cary Fukunagas film fra 2011 spilles hovedrollene av Mia Wasikowska og Michael Fassbender.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Snorre Evensberget. Litterært leksikon. Stenersen, 2000. ISBN 82-7201-261-8