Branwell Brontë

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Portrett av Emily Brontë, malt av hennes bror Branwell Brontë.

Branwell Brontë (født 26. juni 1817 i Yorkshire, død 24. september 1848) var en engelsk maler og poet.

Branwell var eneste sønn i Brontë-familien, og bror av de anerkjente forfatterne Charlotte, Emily og Anne. Branwell Brontë var den fjerde av seks barn og eneste sønn av Patrick Brontë og hans kone, Maria Branwell Brontë. Av de fire Brontë-søsknene som overlevde inn i voksenlivet, synes Branwell Brontë å ha vært ansett som den mest talentfulle, i hvert fall i løpet av sin barndom og ungdom. Mens fire av hans fem søstre ble sendt til en kostskole, fikk Branwell hjemmeundervisning fra faren sin.

Som ung ble Brontë utdannet som portrettmaler, og han arbeidet i Haworth før han begynte som portrettmaler i Bradford i 1838. Hans mest berømte portrett var av hans tre søstre, men ryktene skal ha det til at bildet ble oversprøytet med terpentinetter en krangel med faren. I 1840 var Brontë lærer for en gruppe unge gutter i Broughton-in-Furness. I løpet av denne tiden gjorde han en oversettelse av Horats.

I 1841 ble Brontë ansatt ved jernbanestasjonen i Luddendenfoot, men han ble avskjediget i 1842. I løpet av sin tid som lærer og ved jernbanen fikk han litterære ambisjoner, og han publiserte poesi under forskjellige pseudonymer i forskjellige aviser fra Yorkshire-distriktet. Brontë var i en periode alvorlig syk av tuberkulose, og familien hans visste ikke om sydommen før han kollapset. Han døde rett før Emily Brontë døde av den samme sykdommen i desember samme år og den andre søsteren Anne Brontë, døde i mai 1849.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]