Branwell Brontë

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Portrett av Emily Brontë, malt av hennes bror Branwell Brontë.

Branwell Brontë (født 26. juni 1817 i Yorkshire, død 24. september 1848) var en engelsk maler og poet.

Branwell var eneste sønn i Brontë-familien, og bror av de anerkjente forfatterne Charlotte, Emily og Anne. Branwell Brontë var den fjerde av seks barn og eneste sønn av Patrick Brontë og hans kone, Maria Branwell Brontë. Av de fire Brontë-søsknene som overlevde inn i voksenlivet, synes Branwell Brontë å ha vært ansett som den mest talentfulle, i hvert fall i løpet av hans barndom og ungdom. Mens fire av hans fem søstre ble sendt til en kostskole, mens Branwell fikk hjemmeundervisning fra faren sin.

Som ung mann var Brontë utdannet som portrettmaler og han arbeidet i Haworth, før han begynte som portrettmaler i Bradford i 1838. Hans mest berømte portrettet var av hans tre søstre, men ryktene skal ha det til at etter en krangel med faren ble bildet oversprøytet med terpentin. I 1840 var Brontë en lærer for en gruppe unge gutter i Broughton-in-Furness, men han ble avvist innen seks måneder. I løpet av denne tiden gjorde han en oversettelse av Horace.

I 1841 ble Brontë ansatt ved jernbanestasjonen i Luddendenfoot, men han ble avskjediget i 1842. Under hans ansettelsestid som lærer og ved jernbanen fikk han litterære ambisjoner og han publiserte poesi under forskjellige pseudonymer i forskjellige aviser fra Yorkshire-distriktet. Brontë var for en periode alvorlig syk med tuberkulose, og familien hans visste ikke at han var alvorlig syk før han kollapset utenfor huset og en lokal lege identifisert ham som syk med tuberkulose. Han døde etter at Emily Brontë døde av den samme sykdommen i desember samme år og den andre søsteren Anne Brontë, døde i mai 1849.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]