Bestselger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En bestselger selger mer enn andre bøker.

Bestselger, etter det engelske bestseller, betegner en bok som er svært populær målt i antall solgte eksemplarer. Disse tallene samles ofte i bestselgerlister; en av de mest kjente og prestisjefylte av disse er en slik liste i den amerikanske avisen The New York Times, som henter tall fra ulike bokhandlere, foruten også salg fra bokselgere på Internett. Salgstallene kan være regnet generelt eller innenfor en sjanger. Antallet eksemplarer som må være solgt varierer fra et språk og land til et annet; det er basert på at salget ligger over normale salgstall i språkområdet eller landet, og ikke på universelle tall. Mens engelskspråklige bøker må selge i flere hundre tusen eksemplarer for å få slik status, er det for norskspråklige bøker vanlig å snakke om bestselgere allerede ved 5000 solgte eksemplarer.

I dagligtale brukes ordet ofte om bøker som har solgt godt og har fått mye omtale, uten at det nøyaktige salgstallet spiller inn. Sakprosabøker har oftest vanskelig for å nå opp i slike salgstall, og en betydelig andel av skjønnlitteraturen regnes for å ha liten litterær verdi. Det finnes unntak fra dette, både i form av klassikere som har solgt jevnt gjennom lang tid, og nye bøker som oppnår eksepsjonelle salgstall.

Å nå bestselgerstatus fører ofte til enda høyere salg, fordi man bruker ordet i markedsføringen og trykker flere opplag. Mange forlag kommer også med nyutgivelser av sine bestselgere i egne serier.

Bestselgerens anatomi[rediger | rediger kilde]

Det er vanskelig å kalkulere en bestselger. Kvalitet alene er ikke alltid utslagsgivende. Ofte er det bare flaks og tilfeldigheter som fører til at en bestemt bok selger mens andre ikke gjør det i samme grad.

En gruppe forskere fra Stony Brook University i New York har undersøkt en rekke kjente bestselgere ved hjelp av en teknikk som kalles «statistisk stilometer» som matematisk undersøkte bruk av ord og grammatikk. I henhold til denne algoritmen kan en bok analyseres og forutsi, hevdes det, med 84 prosent nøyaktig om dens sjanser til å bli en bestselger. En del suksessfaktorer synes å være avhengig av bruken av bindeord som «og» og «men» og et stort antall substantiver og adjektiver. Mindre vellykte bøker synes å bestå av flere verb og adverb, og støttet seg på ord som tydelig beskrev handlinger og følelser som «ønsket», «tok», eller «lovte».[1]

Det er likevel en rekke andre faktorer som bestemmer utover dens innhold om en bok vil få suksess, blant annet graden av hvor interessant den er, nyhetens verdi, skrivestil, og hvor tiltrekkende dens fortelling er, samtidig som tilfeldighet kanskje er den største faktoren.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Sparkes, Matthew (9. januar 2014): «Scientists find secret to writing a best-selling novel», The Telegraph

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Bestselger; fra Bibliotekarstudentens nettleksikon om litteratur og medier (pdf-fil)