Bestselger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Bestselger, etter det engelske bestseller, betegner en bok som er svært populær målt i antall solgte eksemplarer. Disse tallene samles ofte i bestselgerlister; en av de mest kjente og prestisjefylte av disse er New York Times Best Seller list. Salgstallene kan være regnet generelt eller innenfor en sjanger. Antallet eksemplarer som må være solgt varierer fra et språk og land til et annet; det er basert på at salget ligger over normale salgstall i språkområdet eller landet, og ikke på universelle tall. Mens engelskspråklige bøker må selge i flere hundre tusen eksemplarer for å få slik status, er det for norskspråklige bøker vanlig å snakke om bestselgere allerede ved 5000 solgte eksemplarer.

I dagligtale brukes ordet ofte om bøker som har solgt godt og har fått mye publisitet, uten at det nøyaktige salgstallet spiller inn. Sakprosabøker har oftest vanskelig for å nå opp i slike salgstall, og en betydelig andel av skjønnlitteraturen regnes for å ha liten litterær verdi. Det finnes unntak fra dette, både i form av klassikere som har solgt jevnt gjennom lang tid, og nye bøker som oppnår eksepsjonelle salgstall.

Å nå bestselgerstatus fører ofte til enda høyere salg, fordi man bruker ordet i markedsføringen og trykker flere opplag. Mange forlag kommer også med nyutgivelser av sine bestselgere i egne serier.