Annan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Annan
Annan
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landSkottland Skottland
Region:Dumfries and Galloway
StatusBy (town)
Befolkning8 389 (2001)
Postkode:DG 12

Annan
54°58′59″N 3°15′58″V

Annan er en by ved elven Annan i Dumfries and Galloway, Skottland. Den ligger omkring 24 km fra Dumfries. Byen hadde 8 389 innbyggere i 2001.[1]

De fleste husene i sentrum er bygget av rød sandstein. Blant offentlige bygninger finner man Annan Academy, hvor forfatteren Thomas Carlyle var elev, og rådhuset i viktoriansk stil fra 1878. I Port Street kan man se bygninger hvor vinduene er murt igjen for å slippe å betale vindusskatt, en spesiell form for eiendomsskatt. Byen har et Historic Resources Centre.

Det finnes romerske levninger i området rundt byen. Senere bygde slekten de Brus, som etter hvert ble kjent som slekten Bruce, Annan slott. Andre slekter som er assosiert med byen er Balliol og Douglas. Byen led under stadige angrep under grensekrigene mellom England og Skottland.

Steinbroa over elva Annan

Elven krysses av en steinbro med tre buer fra 1824, og av en nyere jernbanebro.

Annen er en maritimt orientert by, med verft som bygde mange klippere og andre skip. Ved havnen finner man en varde som er reist til minne om Robert Burns, som jobbet på tollkontoret i 1790-årene.

Edward Irving ble født og vokste opp i byen, og det står en statue av ham på kirkegården. En annen kjent skotsk predikant, Robert Murray M'Cheyne, ble ordinert i Annen.

Utenfor byen ligger Hoddom slott, bygget av John Maxwell, 4. Lord Herries ca. 1552–1565.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Comparative Population Profile: Annan Locality» (engelsk). Scotland's Census Result OnLine. Arkivert fra originalen 13. februar 2012. Besøkt 16. november 2008.