Hopp til innhold

Ankerskogen videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ankerskogen videregående skole
LandNorge
TypeVideregående skole
Grunnlagt1955
Nedlagt2017
Region/fylkeInnlandet
KommuneHamar
ByHamar
BydelAnkerløkka
AdresseRinggata 161, 2301 HAMAR
Klasser40
Elever520
Ansatte130
Nettstedhttp://www.storhamar.vgs.no
Beliggenhet
Kart
Ankerskogen videregående skole
60°48′14″N 11°04′37″Ø

Ankerskogen videregående skole (1955-2017) var en yrkesskole i Hamar som ble grunnlagt i 1955.[1] Skolen lå i bydelen Ankerløkka.

Skolen het opprinnelig «Fylkesyrkesskolen Hedmark». Fra 2006 til 2008 var navnet på skolen «Hamar katedralskole, studiested Ankerskogen». Den ble slått sammen med Hamar katedralskole 1. januar 2006, for deretter å bli samlokalisert med nye Hamar katedralskole fra høsten 2008.

Fra høsten 2008 ble deler av skolens lokaler brukt av Storhamar videregående skole. Skolen fikk samtidig navnet «Storhamar videregående skole, studiested Ankerskogen», og tilbød undervisning i idrettsfag, ulike alternative fag (bl.a. tidligere skole- og arbeidsforberedende kurs), voksenopplæring og Hedmark fagskole. Skolen hadde egen kantine, samt kontorfløy med gymnastikksal. Skolebiblioteket lå tidligere i en villa i Brennbakkevegen, men ble etter hvert flyttet til hovedbygningen.

I nærheten av skolen ligger Ankerskogen svømmehall, Hamar sykehus og flere idrettsplasser som også ble benyttet av elever ved skolen.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Som ledd i gjenreisningen etter krigen 1945 ble det igangsatt enn landsomfattende utbygging av yrkesskoler for håndverk og industri. Hedmark var sent ute med sin første skole, og motivasjonen for å starte opp var heller at noe måtte gjøres for å stoppe fraflyttingen fra distriktet.

I 1984 ble det etablert et senter for datateknologi ved Ankerskogen videregående skole, som dermed ble Hedmark fylkes eneste skole med den linja.

På begynnelsen av 1990-tallet ble det besluttet å ikke modernisere eller pusse opp skolen, i påvente av en ny storskole i Hamar. I 1993 ble det store endringer etter Reform 94, og skolen mistet fire klasser innen håndverk og industrifag samt én klasse for tilrettelagt opplæring. Landbruksmekanikerlinja ved Ankerskogen ble nedlagt, og elever som ønsket denne utdannelsen måtte søke seg til Våler videregående skole. Fra høsten 2000 skulle det opprettes 15 nye studieplasser i faget «grunnkurs i medier og kommunikasjon» i Hedmark fylke, og både Ankerskogen og Ajer videregående skole var aktuelle undervisningssteder. Det endte opp med at faget ble opprettet ved Ankerskogen videregående skole.

Ankerskogen videregående skole høsten 2006.

På begynnelsen av 2000-tallet vedtok fylkestinget i Hedmark å bygge ny storskole for Hamar. Den nye skolen fikk navnet Hamar katedralskole. Samtidig vedtok fylkestinget å beholde Storhamar videregående skole og å legge ned Ankerskogen. Høsten 2006 ble Ankerskogen og Ajer videregående skole fusjonert inn i Hamar katedralskole. Høsten 2008 ble de tre skolene samla under ett tak. Dermed var det slutt på Ankerskogen som en selvstendig skole. Åshild Skomedal var skolens siste rektor.

Fra høsten 2008 til 2014 Ankerskogen en underavdeling av Storhamar videregående skole. Riksantikvaren vurderte å frede selve skoleanlegget på Ankerskogen, fordi skolen ble ansett som et typisk eksempel på 1950-tallets byggestil.

I 2010 ble Hamar Skateklubb startet i gamle lokalene for mekaniske fag. Klubben holdt til i den gamle skolen helt fram til 2016.

Skolens lokaler ble også brukt til undervisning- og øvingslokaler for Hamar Janitsjarskole etter at Sangens og Musikkens Hus ble revet rundt 2011 til 2014, da de flyttet inn i Hamar kulturhus.

I 2014 hadde Hedmark fylkeskommune ikke lenger bruk for lokalene til Ankerskogen videregående skole. Fylkestinget vedtok i 2015 å selge Ankerskogen videregående skole til Hamar kommune for 27,2 millioner kroner. Den 22. april 2015 kjøpte Hamar kommune det sentrale tomteområdet for drøyt 30 millioner kroner, som tilsvarte taksten på eiendommen. Den opprinnelige tanken var at kommunen skulle sikre seg tomta for framtidig utvikling til kommunale formål som sykehjem, omsorgsboliger eller andre tjenestebygg. Bygningsmassen ble revet våren 2017.

Undervisningstilbudet gjennom årene[rediger | rediger kilde]

Plate- og sveisefag (1994–2008) noen av tilbudet hos Ankerskogen videregående.

Da skolen ble lagt ned ble mye av utstyret og maskinene fra Ankerskogen videregående skole flyttet til henholdsvis Teknologibygget ved Hamar katedralskole og Ringsaker videregående skole i Moelv. Annet ble solgt til privatpersoner.

Undervisningstilbud 2008–2014[rediger | rediger kilde]

Fra høsten 2008 til 2014 var skolen en avdeling av Storhamar videregående skole. Det ble tilbudt undervisning i følgende fag i denne perioden:

Undervisningen i disse fagene ble etter hvert flyttet til nye skolebygg, og høsten 2015 ble all virksomhet som tidligere hadde funnet sted på Ankerskogen, flyttet til Storhamar videregående skole.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Går sammen med Katta fra høsten». www.ostlendingen.no (norsk). 19. desember 2005. Besøkt 1. juli 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]