Anis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anis
Anis (Köhlers Medizinal Pflantzen, 1887)
Anis (Köhlers Medizinal Pflantzen, 1887)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pimpinella anisum
L., 1753
Norsk(e) navn: anis
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planter
Divisjon: Dekkfrøete planter
Klasse: Tofrøbladete planter
Orden: Skjermplanteordenen
Familie: Skjermplantefamilien
Slekt: Gjeldkarveslekta
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig fra middelhavsområdet

Anis er en ettårig urteplante. Anisplanten blir fra 30 til 50 cm høy. Anisen kommer opprinnelig fra middelhavsområdet, men kan gro også i kaldere klimaer.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Anisens frø benyttes som krydder i brød og søtt bakverk, og i sterke alkoholholdige drikker som for eksempel arak, anisette, absint, galliano, ouzo og Pastis.

Planten kan også spises som en grønnsak. Stilken kan minne om selleri.

Anisolje[rediger | rediger kilde]

Ved destillasjon av anisfrukten utvinnes anisolje, som også kan benyttes medisinsk. Det mest markante virkestoffet i anisoljen (inntil 90 prosent) er anethol, C10H12O eller C6H4[1.4](OCH3)(CH:CH.CH3). Stoffet benyttes også i duftindustrien.

Anis fra tysk flora (1885)

Kinesisk stjerneanis[rediger | rediger kilde]

Kinesisk stjerneanis inneholder også anethol, men er ikke en botanisk artsfrende til anis. Men ettersom den har lignende smak og aroma, er den blitt et billigere alternativ i Vesten såvel som ved baking som ved likørproduksjon.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer fra det greske ordet ανηθον som betyr dill. Anis ble gjerne forvekslet med dill, slik at man ikke uten videre kan vite hva som er ment i gamle greske tekster der ordet ανηθον forekommer, men må gjette. Som det nedenstående bibelstedet viser, gjetter ekspertene av og til forskjellig:

Norske Bibelselskap, 1978
Matt 23,23 – Ve dere, skriftlærde og fariseere! Dere hyklere! Dere gir tiende av mynte og anis og karve, men bryr dere ikke om det som veier mer i loven: rettferdighet, barmhjertighet og troskap.
Svensk 1917-bibel
Matt 23,23 – Ve eder, I skriftlärde och fariséer. I skrymtare, som given tionde av mynta och dill och kummin, men underlåten det som är viktigast i lagen, nämligen rätten och barmhärtigheten och troheten!

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]