Pastis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et glass pastis

Pastis er navnet på en type fransk brennevin smaksatt med anis. Det inneholder vanligvis 40–45 volumprosent alkohol.[trenger referanse] Ordet pastis kommer fra provençalsk oksitansk og betyr «deig» eller «blanding».[trenger referanse] Det kan også ha betydningen ergrelse, kjedelig, forvirret situasjon, som i uttrykket quel pastis!.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Pastis framstilles ved gjæring av fennikel og lakris, men fennikel har blitt erstattet av stjerneanis som er langt rikere på anetol. Den drikkes som aperitiff, vanligvis blandet med isvann i et forhold mellom 5 og 7 deler til 1.[trenger referanse]

Når pastis blandes ut skifter den farge og konsisens fra en nokså klar gyllen væske til en gul og melkeaktig. Dette skyldes en reaksjon som kalles opalisering. Anetol er lite løselig i vann og felles ut.

Den gyldne fargen til pastis skyldes en tilsatt fargestoff, vanligvis karamell. Det finnes også helt klare typer og spesielle typer tilsatt andre farger.

I middelhavsområdet finnes det flere typer tilsvarende brennevin:

Kjente merker er: Ricard, Pernod og Pastis 51. Ricard er på grunn av det store hjemmemarkedet blant verdens mestselgende brennevinsmerker.[trenger referanse]

Pastis inneholdt opprinnelig også malurt, men dette ble forbudt i Frankrike i 1915.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]