Andrea Bocelli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andrea Bocelli
Bocelli.jpg
FødtAndrea Angel Bocelli
22. september 1958 (60 år)
Italia Lajatico ved Volterra, Toscana
Utdannet ved Universitetet i Pisa
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Musiker, operasanger, saksofonist, komponist, pianist, advokat, gitarist, låtskriver
Nasjonalitet Italia
Utmerkelser Fortjenstordenen Duarte, Sanchez og Mella
Musikalsk karriere
SjangerKlassisk, pop
InstrumentVokalist, piano, saksofon, fløyte
Stemmetypetenor
Aktive år1992 - idag
PlateselskapUniversal Music Group
Nettstedhttp://www.andreabocelli.com
Notable verk
Andrea

Andrea Angel Bocelli (født 22. september 1958 i Lajatico ved Volterra i Toscana) er en italiensk tenor/operasanger og multiinstrumentalist.

Bocelli er utdannet jurist ved Universitetet i Pisa, og arbeidet i ett år som advokat før han satset på en karriere som sanger. Bocelli led av grønn stær fra barndommen av, hvilket gjorde at han gradvis mistet synet, og han ble fullstendig blind som 12-åring som følge av en fotballulykke. Han er en av få blinde klassiske sangere. Selv om han i første rekke forbindes med den klassiske tradisjonen, har Bocelli også et bredt publikum innenfor musikalsjangeren.

Et av hans med kjente numre er «Con te partirò» (1995), og regnes av mange som hans signatursang. Den engelske versjonen av sangen (Time to Say Goodbye) ble spilt inn i 1996 som en duett med Sarah Brightman, og oppnådde enda større internasjonal suksess.

På verdensbasis har han solgt over 70 millioner album til nå. Han har solgt svært godt i Norge, men også i andre land som Irland, Sverige og Portugal.

Han har gjestet Norge ved flere anledninger, og har holdt konserter i Vikingskipet (2005), Oslo Spektrum (2006) og Telenor Arena (2010 og 2017).

Han ble i 2006 utnevnt til storoffiser av Republikken Italias fortjenstorden, og ble 2. mars 2010 beæret med en stjerne på Hollywood Walk of Fame for hans bidrag til scenekunst.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]