American Psycho (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
American Psycho
Generell informasjon
SjangerThriller
Utgivelsesår2000
Prod.landUSA
Lengde1 t. 41 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiMary Harron
ManusforfatterMary Harron
Guinevere Turner
Basert påAmerican Psycho 
av Bret Easton Ellis
MusikkJohn Cale
Eve Egoyan
SjeffotografAndrzej Sekula
Foran kamera
Hovedrolle(r)Christian Bale
BirollerChloë Sevigny
Willem Dafoe
Josh Lucas
Jared Leto
Justin Theroux
Reese Witherspoon
Samantha Mathis
Annen informasjon
BudsjettUSD 7 millioner
Prod.selskapLions Gate Films
Universal Pictures
Premiere14. april 2000 (USA)
26. mai 2000 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

American Psycho er en amerikansk thriller fra 2000 regissert av Mary Harron. Hovedrollen spilles av Christian Bale, mens andre sentrale roller spilles av Jared Leto, Josh Lucas, Justin Theroux, Bill Sage, Chloë Sevigny, Reese Witherspoon, Willem Dafoe og Samantha Mathis. Filmen er basert på Bret Easton Ellis' omstridte roman American Psycho fra 1991, som handler om en aksjemegler i New York som ender opp som en sadistisk seriemorder.

Filmen ble en moderat kinosuksess (sett på bakgrunn av filmens lave budsjett og dens høye aldersgrenser). Den fikk brukbar mottakelse fra filmanmelderne.

American Psycho ble omstridt i deler av verden på grunn av dens autentiske skildringer av sex og drap, samt dens moralske aspekt. Den ble forbudt for kinovisning i Tsjekkia på «moralsk grunnlag»,[1] mens den USA ble utgitt i en noe klippet kinoversjon for å oppnå en R-rating på amerikanske kinoer.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Patrick Bateman er en materiell fetisjist, en vellykket børsmegler stinn av gryn. Som ivrig statsusjeger gir han seg selv hen til en livsstil med materiell ekstravaganse, trendy restauranter og designerklær. Klær, biler, visittkort, viner og dyre boliger eksisterer kun for å gjøre inntrykk på andre i en kultur hvor det er om å gjøre å vise frem det man har, å triumfere over de andre. På overflaten en perfekt mann med et perfekt liv. Men han er også en følelsesløs, psykotisk seriemorder. Og i en verden der ingen egentlig kjenner hverandre, der venners verdi måles i penger og kokain og det ytre er alt som teller, er han det perfekte monster. Han er både den amerikanske drøm og det amerikanske mareritt i en og samme person. Parallelt med sitt perfekte ytre på dagen dyrker han på nattestid sin groteske hobby, der han tar i bruk snekkerredskaper på nye og fantasifulle måter. I ly av nattemørket mishandler og dreper han mennesker uten noen åpenbar grunn.

Filmen handler i hovedsak om den narcissistiske og psykopatiske børsmegleren Patrick Bateman i New York, men beskriver også indirekte den dekadente og overflatiske jappetida på slutten av 1980-tallet i New York.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmanmelderne og publikum[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk jevnt over brukbar mottakelse av anmelderne. Den har oppnådd 67 % på Rotten Tomatoes[3] og 64% på Metacritic.[4] Den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den tre av fire stjerner.[5]

Filmen kan beskrives som en moderat kommersiell suksess da den innbrakte 15 millioner dollar på amerikanske kinoer og 34 millioner på verdensbasis. Dette må sees på bakgrunn av dens beskjedene budsjett og høye aldersgrenser.[6]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Filmen ble tildelt en IHG Award ved International Horror Guild for beste film og en Special Recognition ved National Board of Review (USA). Chritian Bale ble tildelt en Chlotrudis Award, mens Mary Harron og Guinevere Turner fikk en tilsvarende pris for sitt manusarbeid.

I tillegg til dette ble Christian Bale og filmens regissør, Mary Harron, begge nominert ved London Critics Circle Film Awards for henholdsvis årets beste britiske skuespiller og årets beste regissør.

Filmen oppnådde også nomineringer ved prisutdelinger som Camerimage, Empire Awards, Las Vegas Film Critics Society Awards, Online Film Critics Society Awards og Sitges - Catalonian International Film Festival.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Filmen inneholder en rekke tidsriktige poplåter fra 1980-tallet, blant annet David Bowies "Something in the Air", The Cures "Watching Me Fall", Phil Collins' "Sussudio", Huey Lewis and the News' "Hip to be Square", Katrina & The Waves' "Walking on Sunshine", Genesis' "In Too Deep" m.fl.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk 15 års aldersgrense i Norge med følgende begrunnelse: «I forhold til boken er voldsskildringene i filmen langt mindre eksplisitte og de ligger i hovedsak utenfor bildet. Filmen kan sees som en kritikk av et kaldt og umenneskelig forbrukersamfunn. Hovedpersonen og miljøet han ferdes i framstår som overfladisk og lett karikert og antas derfor neppe å virke tiltrekkende på yngre voksne. Filmen får derfor 15-årsgrense» (Medietilsynet, 2000).

American Psycho fikk blandet mottakelse av de norske anmelderne. VGs anmelder gav den terningkast tre og beskrev den som kjedelig.[7] Dagbladets anmelder gav den terningkast fire og leverte følgende kommentar: «Nå lodder ikke filmen dypt, verken om tida den tar for seg eller mannsrollen. Den beskriver en ubehagelig tidsånd, men gir ikke analyser eller svar. Og selv om Chloë Sevigny og Willem Dafoe også står på rollelisten, så er dette utvilsomt Christian Bales film».[8] DVD-arkivet gav den 9 av 10 oppnåelige.[9]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tsjekkia utestenger "American Psycho"». Filmweb. Besøkt 11. mars 2009. «Den lokale distributøren Falcon avviser filmen av moralske grunner, forteller daglig leder Jan Bradac til bransjemagasinet Variety. » 
  2. ^ «"American Psycho" er for rå». Filmweb. Besøkt 11. mars 2009. 
  3. ^ «American Psycho». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 22. april 2017. 
  4. ^ «American Psycho». Metacritic. Besøkt 22. april 2017. 
  5. ^ Ebert, Roger (14. april 2000). «American Psycho». Chicago Sun Times. Arkivert fra originalen 23. desember 2012. Besøkt 11. mars 2009. 
  6. ^ «AMERICAN PSYCHO». Boxofficemojo. Besøkt 11. mars 2009. 
  7. ^ Selås, Jon (26. mai 2000). «Kynisk helvete». VG. Besøkt 11. mars 2009. 
  8. ^ Jørgensen, Liv (26. mai 2000). «Bale som 80-tallets mareritt». Dagbladet. Besøkt 11. mars 2009. 
  9. ^ Høyland, Kenneth (15. september 2000). «American Psycho». DVD-arkivet. Besøkt 11. mars 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]