American Psycho

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For filmen fra 2000, se American Psycho (film)
American Psycho
Forfatter(e)Bret Easton Ellis
SpråkEngelsk
SjangerTransgressiv skjønnlitteratur, thriller
Utgitt6. mars 1991[1][2][3][4]
Norsk utgaveTiden forlag, 1992
ForlagVintage Books
Oversetter(e)Henning Kolstad
ISBN 978-0-679-73577-9

American Psycho er den tredje romanen til den amerikanske forfatteren Bret Easton Ellis. Den ble utgitt første gang i 1991, og på norsk av Tiden forlag i 1992.

Romanen er lagt til et miljø av unge børsmeglere som jobber på Wall Street mot slutten av 1980-tallet. Den regnes for å være en kritikk av grådighetssamfunnet i det moderne USA, og skildrer en hovedperson som er så sterkt engasjert i sitt forbruk av statusvarer at han utvikler en psykose.

Romanen er særlig kjent for svært eksplisitte beskrivelser av seksualisert vold.

I Australia er boken «klassifisert begrenset» og kan kun selges i bokhandlere når den er i et lukket omslag og kun til voksne. En bokhandler i Adelaide som hadde mottatt eksemplarer av boken uten omslag ble ilagt ordre fra politiet om å fjerne alle eksemplarene fra hyllene.[5]

Boken ble filmatisert i 2000 med Christian Bale i hovedrollen.[6]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Handlingen foregår i forretningsmiljøet på Wall Street mot slutten av 1980-tallet, og følger livet til den velstående unge bank-mannen Patrick Bateman i midten av 20-årene. Når historien begynner forteller han om sine daglige aktiviteter, fra hans rekreasjonsliv blant Wall Street-eliten i New York til hans angrep og mord om kvelden. Fredagskvelder tilbringer han ofte ved forskjellige nattklubber sammen med andre forretningsfolk, hvor de bruker kokain. Bateman er også i et kjærlighetsløst forlovelse med Evelyn. Romanen opprettholder et høyt nivå av tvetydighet gjennom feilaktig identitet og motsetninger. Det introduserer muligheten for at Bateman er en upålitelig forteller. Karakterer blir konsekvent introdusert noen som andre enn seg selv, og folk krangler om identiteten til andre karakterer som de for eksempel legger merke til restauranter eller på fester. Bateman er veldig opptatt av sitt personlige utseende, og gir omfattende beskrivelser av sitt daglige estetikk-regime.

Etter å ha drept Paul Owen, en av kollegaene hans, begynner Bateman å drepe flere ofre. Batemans kontroll over hans voldelige oppførsel forverres. Mordene hans blir stadig mer sadistiske og komplekse, og utvikler seg fra enkle knivstikkinger til utstrakte sekvenser av voldtekt, tortur, lemlestelse, kannibalisme og nekrofili. Grepet hans om fornuft begynner å glippe mer og mer. Han introduserer historier om seriemordere i tilfeldige samtaler, og tilstår ved flere anledninger åpenlyst sine morderiske aktiviteter for flere av sine kollegaer. Men de tar ham aldri på alvor, de hører ikke hva han sier, eller misforstår ham fullstendig.

Alle disse hendelsene kulminerer i at han dreper flere tilfeldige mennesker på gaten, noe som resulterer i at et SWAT-team blir sendt i et helikopter. Bateman flykter til fots og gjemmer seg på kontoret sitt, hvor han ringer advokaten sin - Harold Carnes - og tilstår alle sine forbrytelser til en telefonsvarer. Batemans mentale tilstand forverres hele tiden, og han begynner å oppleve bisarre hallusinasjoner. Han ser blant annet en antropomorf parkbenk.

Under en senere telefon-samtale med advokat Carnes blir Batman forvekslet med noen andre, og Carnes påstår at Patrick Bateman er alt for feig til å ha begått noen slike handlinger som Bateman påstår at han har gjennomført. I tillegg påstår Carnes at Batemans påstand om at han skal ha myrdet Paul Owen er umulig, fordi denne Carnes spiste middag sammen med Owen i London bare noen dager tidligere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "American Psycho Paperback – March 6, 1991"; besøksdato: 27. februar 2020; Amazon Standard Identification Number: 0679735771; tittel for videre verk: Amazon.com.
  2. ^ https://www.chapters.indigo.ca/en-ca/books/american-psycho/9780679735779-item.html; besøksdato: 27. februar 2020.
  3. ^ https://www.betterworldbooks.com/product/detail/American-Psycho-9780679735779; besøksdato: 27. februar 2020.
  4. ^ https://www.indiebound.org/book/9780679735779; besøksdato: 27. februar 2020.
  5. ^ Alison Flood (20. juli 2019). «American Psycho pulled from shelves by police in Australia». The Guardian (engelsk). Besøkt 9. mars 2019. 
  6. ^ Henrik Salthe (28. februar 2008). «Klassikeren: American Psycho». tek.no. Besøkt 9. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]