Hans Jørgen Sandnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans Jørgen Sandnes
Født19. juni 1979Rediger på Wikidata (44 år)
BeskjeftigelseIllustratør Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Hans Jørgen Sandnes (født 19. juni 1979) er en norsk illustratør, animatør og tegneserieskaper.

Til daglig arbeider Hans Jørgen Sandnes som illustratør, animatør, filmregissør og tegneserieskaper i Larvik-firmaet Sandnes Media AS, der faren Sven Erik Sandnes er daglig leder. De er begge bosatt i Sandefjord.

Kunstnerisk virke[rediger | rediger kilde]

Sandnes har laget de ni animasjonsfilmene i serien Eventyrskogen, som er basert på Alf Prøysens barneviser, for NRK Fjernsynet. Han har også skrevet og illustrert barnebøker og holder tegne- og animasjonskurs for barn.

Til Østlands-Postens magasin BØK tegnet Sandnes og kollegaen Ingebjørg Faugstad Mæland barnesidene om Crenate.[1]

Siden 2013 har han illustrert Jørn Lier Horsts barnebokserie om Detektivbyrå nr. 2.[2]

Han har videre illustrert nye utgaver av Anne-Cath. Vestlys barnebøker Åtte små, to store og en lastebil, Mormor og de åte ungene i skogen og Marte og mormor og mormor og Morten[3] samt ny utgave av Alf Prøysens Sirkus Mikkelikski.

Sammen med forfatter Maja Lunde har han laget barnebøkene Den helt sanne historien om hvordan det aller beste ble til og Navnebringeren for Aschehoug[4].

Han var regissør for tegnefilmen Geitekillingen som kunne telle til ti, og hadde også utviklet alle figurene i filmen. Dessuten var han en av filmens animatører. Filmen ble vist av NRK Barne-Tv første gang 25. desember 2015. Også denne filmen var basert på en fortelling av Alf Prøysen.[5]

For tegneserien Krypto – Ned i Dypet ble han nominert til Kulturdepartementets debutantpris for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2020[6]. Boken er første bind i serien Krypto, utgitt av Gyldendal[7].

Sandnes' illustrasjoner og filmer kjennetegnes av sikkert håndverk og søte, barnevennlige figurer i en fargerik underholdningsstil påvirket av blant annet animasjonstradisjonen fra Disney.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Crenate tegneserie». barnas-ark.blogspot.no. Sandnes Media AS. Besøkt 28. januar 2018. «Da ØstlandsPosten hadde sitt magasin BØK, laget vi i Sandnes Media tegneseriene til bladet. Teksten ble skrevet av Marianne Sørensen ved Larvik Museum.» 
  2. ^ «Russerne skal lese Horst». Rogalands Avis (norsk). 18. oktober 2016. Besøkt 28. januar 2018. «Siste land ut til å sikre seg Jørn Lier Horsts barnebok om Detektivbyrå nr. 2 er Russland. Bokserien, som Lier Horst begår sammen med illustratør Hans Jørgen Sandnes. Dermed har i alt 17 land kjøpt rettighetene til serien om Tiril og Oliver og hunden Åtto.» 
  3. ^ Illustrasjonsoppdrag for Gyldendal forlag
  4. ^ «Hans Jørgen Sandnes». aschehoug.no. Besøkt 27. mars 2021. 
  5. ^ «NRK TV - Se Geitekillingen som kunne telle til ti» (norsk). Besøkt 28. januar 2018. 
  6. ^ Lello, av Niklas (15. februar 2021). «Nominasjoner til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2020». Norsk barnebokinstitutt. Besøkt 27. mars 2021. 
  7. ^ «Krypto». www.gyldendal.no. Besøkt 27. mars 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]