Hopp til innhold

Altocumulus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Altocumulusskyer

Altocumulus eller rukleskyer er en skytype bygd opp av lag eller flak av kuleformede skydotter eller ruller. Hvert enkelt element er større og mørkere enn elementene i cirrocumulus, men mindre enn dem i stratocumulus.

Skyene hører til klassen mellomhøye skyer, og blir dannet mellom 2000 og 5500 meters høyde. Ofte ser man skyene foran en kaldfront, og i enkelte områder kan de på varme og fuktige sommermorgener være et tegn på at det kan utvikles tordenskyer senere på dagen.

Skyene består for det meste av underkjølte vanndråper, men i svært lave temperaturer kan de også inneholde iskrystaller. På samme måte som med altostratus blir disse skyene dannet ved heving av store luftmasser, etterfulgt av kondensasjon. Forskjellen er at altocumulus blir påvirket av instabilitet i den omkringliggende atmosfæren, og den stigende luften danner de små cumulusaktige skydottene. Hvis skyene er tykke nok kan de av og til føre til litt regn, og det er som oftest også et tegn på at en front er like om hjørnet, særlig hvis skydekket har blitt tykkere i løpet av dagen.

Ofte kan man ha både altocumulus og altostratus samtidig på himmelen og de kan dekke svære områder, særlig i forbindelse med fronter.

Det finnes flere varianter av altocumulusskyer:

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]