Hopp til innhold

Underkjølte vanndråper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Underkjølte vanndråper er dråper eller vannmolekyl som ikke har frosset til is, selv om temperaturen i dråpene er under 0 °C. Slike vanndråper kan eksistere i temperaturer så lave som -40 °C, så lenge de ikke inneholder frysekjerner. En frysekjerne kan være saltpartikler, ispartikler eller aerosoler. Underkjølte vanndråper vil momentant fryse til is hvis de kommer i kontakt med faste legemer, og kan derfor skape store problemer for fly som flyr gjennom skyer med slike dråper.[1] Hagl kan dannes når underkjølte vanndråper treffer bakken og fryser momentant til is.[2] Regndråper som fryser til små iskuler mens de faller gjennom luften kalles isregn. Mens isregn kan dannes fra alle skyer, dannes ekte hagl bare i tordenskyer. Hagl dannes når dråper sirkuleres i oppvindområder gjennom luftlag med skiftende temperatur fuktighet slik at det bygges opp forskjellige istyper. I luftlag med mange underkjølte vanndråper dannes det lag med klaris, mens det i kaldere deler av skyen med færre og mindre vanndråper skjer tilfrysingen så raskt at luftboble blir innestengt og danner matt rimis.[3]

Lastebil truffet av underkjølt regn, Slovenia, februar 2014.

I tillegg kan underkjølte vanndråper føre til underkjølt regn. Forutsetning for underkjølt regn er at vannet er rent og ikke blir utsatt for vibrasjoner, noe som kan forekomme for svevende vanndråper. Når underkjølt regn treffer en gjenstand (for eksempel en flyving) eller bakken blir regnet momentant omdannet til is. Underkjøling kan oppstå ved at yr eller regn faller gjennom et kaldt sjikt i atmosfæren. Når en varmfront møter en kaldfront presses den varme luften som regel opp over en kile av kaldluft og luften avkjøles når den stiger, dermed dannes skyer og regn som faller gjennom den kalde luften under.[2] I tilfeller der det er temperaturinversjoner på bakken i et område der en varmfront nærmer seg, kan underkjølt regn skape svært glatte veier. Dette er et problem som i Norge innimellom oppstår om vinteren i innlandet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dannevig, Petter (1954). Meteorologi for flygere. Oslo: Aschehoug. 
  2. ^ a b Hesthagen, Steinar (1997). Når kan vi fly?: grunnleggende meteorologi for luftsport-. Raufoss: S. Hesthagen. ISBN 8299393418. 
  3. ^ Været: meteorologi for alle. Oslo: Gyldendal fakta. 1998. ISBN 8205251592.