Alker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alker
Alke (Alca torda)
Alke (Alca torda)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Alca
Norsk(e) navn: alker
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Vade-, måse- og alkefugler
Familie: Alkefugler
Antall arter: 4
Habitat: marint (nordlige kyst- og havstrøk)
Utbredelse: den nordlige halvkule
Arter:

Alker (Alca) er en liten monofyletisk gruppe med pelagisk dykkende sjøfugler som tilhører familien alkefugler (Alcidae). Artene i gruppa er endemiske for den nordlige halvkule.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Alkenes fjærdrakt er ikke like fargefull som hos enkelte andre alkefugler. Den er tofarget sort/mørk brun og hvit (buksiden). Utfargingen minner om den enkelte delfinarter har, blant annet spekkhoggern. Vingene er relativt små i forhold til kroppen, noe som gjør at fuglene må slå svært hurtig med vingene for å kunne fly. Artene regnes ikke som spesielt dyktige flygere, men de er utmerkede svømmere og dykkere. Vingene brukes som luffer når fuglene dykker.

Artene[rediger | rediger kilde]

Gruppen med alker består av fire nålevende arter fordelt i tre slekter. Dette er alke (Alca torda), alkekonge (Alle alle), lomvi (Uria aalge) og polarlomvi (Uria lomvia). Dessuten tilhørte den nå utryddede geirfuglen (Pinguinus impennis) alkene. Den siste sikre observasjonen av levende geirfugl skjedde imidlertid på Newfoundlandsbankene i 1852.[1]

Fotogalleri[rediger | rediger kilde]

Atferd og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Alker lever av småfisk og krill som de fanger i neddykket tilstand. De trives best i kjølige farvann, der det er lettere å fange fisk, siden også fiskene beveger seg saktere i kjølig vann. At det finnes alker langs kysten av Portugal, California og Mexico skyldes utelukkende at farvannene utenfor har tilsig av kalde havstrømmer fra Atlanterhavet og Stillehavet.

Artene hekker enten i smågrupper eller såkalte fuglefjellkolonier langs kystene på den nordlige halvkule, herunder også langs kysten av Norge, inkludert Bjørnøya, Jan Mayen og Svalbard. Fuglene kommer stort sett bare inn til land for å hekke, og legger kun ett egg. Når kyllingene er klekket er det hunnen som besørger maten, mens hannen forsvarer ungene i reiret og når de kommer på sjøen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Halliday, T. R. 1979. The Great Auk. Oceans 12: 27-31.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) alker i Encyclopedia of LifeRedigere på wikidata
  • (en) alker hos FossilworksRedigere på wikidata