Aleksandr Vasilevskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Aleksandr Mikhajlovitsj Vasilevskij (russisk Алекса́ндр Миха́йлович Василе́вский; født 18. septemberjul./ 30. september 1895greg., død 5. desember 1977) var en russisk general (marskalk fra 1943), mest kjent for å være sjef for den sovjetiske generalstaben Stavka under andre verdenskrig. Som stabssjef var Vasilevskij ansvarlig for planlegging og koordinering av nesten alle avgjørende sovjetiske offensiver, fra slaget om Moskva i 1941 til angrepet på Østpreussen og Königsberg i 1945.

Aleksandr Vasilevskij startet sin militære karriere i Den keiserlige russiske hær under første verdenskrig, i 1917 hadde han nådd graden kaptein. I begynnelsen av oktoberrevolusjonen ble han med i Den røde armé og deltok i borgerkrigen og den polsk-sovjetiske krig. Etter borgerkrigen steg han raskt i gradene og fikk kommando over et regiment i 1930. I denne stillingen viste han store kunnskaper i organiseringen og treningen av sine tropper. Vasiljevskijs evner ble lagt merke til og i 1931 ble han medlem av direktoratet for militær trening. I 1937 ble han forfremmet til generalstaben.

Ved Tysklands angrep på Sovjetunionen i 1941 arbeidet Vasiljevskij med koordineringen av Moskvas forsvar og med motangrepet i desember 1941. Videre under krigen på østfronten var han aktiv i koordinering og utføring av en rekke av de større sovjetiske felttogene. I juli 1945 ble han utnevnt til øverstkommanderende for de sovjetiske styrkene i Det fjerne østen, og var med og mottok Japans kapitulasjon. Etter krigen ble han forsvarsminister, en stilling han holdt til Stalins død i 1953. Ved Nikita Khrusjtsjovs overtakelse av lederskapet ble Vasilevskij tilsidesatt og pensjonert.

Vasilevskij mottok to ganger Seiersordenen for sin innsats under verdenskrigen.

Ved sin død ble han begravet ved Kreml som en anerkjennelse av hans innsats for landet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]