al-Ḥusaynī-slekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Abd al-Qadir al-Husayni
Faysal al-Husayni
Hussein al-Husayni
Kamil al-Husayni
Mohammad Amin al-Husayni
Mūsā al-Ḥusaynī

al-Ḥusaynī (arabisk: ﺣﺴﻴﻨﻲ‎), eller al-Husseini, er navnet på en kjent palestinsk klan som tidligere var basert i Jerusalem. Flere av klanens medlemmer hadde sentrale politiske verv, blant annet som borgermestre og stormuftier av Jerusalem, og etablerte og ledet mange palestinske nasjonalistgrupper som kjempet mot den tiltagende ankomst av jødiske immigranter i Palestinamandatet.

Ḥusaynīene tilhører hanafi-sunnismen, en retning innen islam, mens majoriteten av den palestinske befolkningen følger den shafiittiske skole.[1]

Stamfar[rediger | rediger kilde]

Husayniene regner Husayn ibn Ali som sin stamfar; han levde fra 626 til 680 og var den tredje av de tolv imamene som skulle føre profeten Mohammeds budskap videre etter profetens død.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ḥusaynīene emigrerte til Jerusalem på 1200-tallet, da korsfarerinnflytelsen i Outremer begynte å falme. Under den britiske mandatsperioden (1920-1948) utgjorde klanen hundrevis av medlemmer, og med de som var i slekt med dem ved inngifte, oversteg antallet flere tusen. De var for det meste konsentrert i Gamlebyen i Jerusalem, men et stort antall medlemmer av familien bodde også i nærheten, som i Sheikh Jarrah, den såkalte «tyske kolonien» i Jerusalem, Katamon, Baka og Musrara.

Ḥusaynīene utgjorde en viktig kraft i opprøret mot Mehmet Ali som styrte Egypt og Palestina i motstand mot den osmanske suverenitet; dette styrket deres forhold til osmanerne.

Ḥusaynīene engasjerte seg senere med motstand og propaganda mot ungtyrkerne som hadde tatt kontroll over Det osmanske rike. Og enda mer engasjerte de seg i motstand etter at Folkeforbundet gav Storbritannia myndighhet over Palestina. I lang tid før Holocaust ble en faktor, hadde sionismen inspirert et økende antall jøder om å forlate Europa for å reise til «det lovede land», Palestina,[1] og Ḥusaynīene engasjerte seg etterhvert kraftig mot dette.

Etter den arabisk-israelske krig i 1948 bosatte det meste av familieklanen seg i Jordan og i gulfstatene. Men flere familieoverhoder som var blitt værende i Gamlebyen i Jerusalem og i de nordlige forsteder til Øst-Jerusalem. Men mange av dem flyktet imidlertid senere på grunn av strid med den jordanske regjering – som da kontrollerte disse delene av byen.

Orient House, som tilhørte Mūsā al-Ḥusaynī, er i Øst-Jerusalem; det ble senere PLOs hovedsete for en tid.

Leiemorderen som drepte Kong Abdullah var antatt medlem av en underjordisk palestinsk organisasjon ledet av Dāwūd al-Ḥusaynī.[2]

Ḥusaynīene var med på å organisere blant annet Den hellige krigs armé, Palestine Arab Party og den høyere arabiske komité, som var involvert i konflikter som opprørene i Palestina i 1920, arabernes opprør i Palestina i perioden 1936–39, og den arabisk-israelske krig i 1948.

Notable medlemmer av al-Husayni-slekten[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Adel Manna: The Notables of Palestine at the End of the Ottoman Period, 1800-1918, Institute for Palestine Studies, 1995
  • Adel Manna: History of Palestine During the Late Ottoman Period, 1700-1918, Institute for Palestine Studies, 1999
  • Adel Manna: Society and Administration in Jerusalem during the Middle Ottoman Period, Institute for Palestine Studies, 2008
  • Philip Mattar: Encyclopaedia of the Palestinians, Facts on File, 2000, pp. 210-221

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]