Musrara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Musrara er det arabiske navn på et nabolag i Jerusalem; den offisielle hebraiske betegnelsen er Bezeichnung Morasha (מורשה). Det grenser til Gamlebyen i Jerusalem, rådhuset, Det russiske kvarter og det ultraortodokse jødiske nabolaget Me'a She'arim.

Musrara, 1934–1939. Bildet er tatt fra det italienske hospitals tårn mellom 1934 og 1939. Jerusalems niorde bymur med Damaskusporten vises i nær bakgrunn.
Gebäude der Musrara Kunsthochschule
Bygning i Musrara
«They're Not Nice» Alley i Jerusalem

Historie[rediger | rediger kilde]

Området ble grunnlagt mot slutten av 1800-tallet av velhavende arabiske kristne som ville komme seg unna tettheten i Gamlebyen. Under den arabisk-israelske krig av 1947–49 havnet den opp israelsk side. Militære tiltak tvang den daværende befolkning til å forlate sine hjem. Etter krigen fikk de ikke vende tilbake.

Boligene i Musrara fikk nye beboere ved at jødiske innvandrere (hjemvandrere, aliyah) fra Nordafrika kom. Musrara ble ett av de områdene de til tilordnet boliger. Tett ved var grensen til Jordan, og ble hyppig utsatt for angrep av skarpskyttere. Situasjonen vedvar slik fren til Seksdagerskrigen, da Jerusalem i 1967 ble de facto forent av israelerne

I nabolaget ligger Musrara kunshøyskole[1] (også kjen som Naggar School of Photography).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Musrara – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ School of art - Musrara - hebräisch מוסררה בית הספר הרב תחומי לאמנות וחברה ע"ש נגר