Adolphe Menjou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Adolphe Menjou
Adolphe Menjou in A Star is Born.jpg
Menou i filmen A Star is Born (1937).
FødtAdolphe Jean Menjou
18. februar 1890
Pittsburgh, Pennsylvania, USA
Død29. oktober 1963 (73 år)
Beverly Hills, California, USA
Gravlagt Hollywood Forever Cemetery
Ektefelle Kathryn Carver (1927–1933)
Verree Teasdale (1934–1963)
Utdannet ved Cornell University, Cornell University College of Engineering
Beskjeftigelse Skuespiller
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
Aktive år1914–1960
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Adolphe Jean Menjou (født 18. februar 1890 i Pittsburgh i Pennsylvania, død 29. oktober 1963) var en amerikansk skuespiller. Hans karriere strakk seg både over stumfilmperioden og over filmer som hadde lyd og tale.

Menjou har vært med i filmer som The Sheik, A Woman of Paris, Marocco og A Star is Born. Han ble tildelt en Oscar-nominasjon for hans opptreden i filmen The Front Page i 1931. Menjou hadde en fransk far og en irsk mor fra grevskapet Galway i Connacht.[1] Han ble oppdratt innenfor den katolske tro, og han studerte ved Culver Military Academy. Han ble uteksaminert fra Cornell University med en grad innen ingeniørfag.

Menjou ble i ung alder tiltrukket av teateret Vaudeville og han gjorde sin debut på film i 1916 med The Blue Envelope Mystery. Etter utbruddet av den første verdenskrig tjenestegjorde han som kaptein innenfor ambulansetjenesten. Da han var tilbake fra krigen, fikk han stjernestatus i filmer som The Sheik og The Three Musketeers.

Stjernestatus[rediger | rediger kilde]

Da Menjou spilte i A Woman of Paris i 1923, befestet han bildet av seg selv som en velkledd mann fra storbyen. Menjou var berømt for sine fine klær i mange av hans filmer. Hans karriere som skuespiller stoppet for en kortere periode da stumfilmæraen var over og filmene med snakking og musikk ble innført, men i 1930, spilte han i Marocco, mot skuespiller Marlene Dietrich. Han ble året etter nominert til en Oscar for filmen The Front Page.

McCarthy-tiden[rediger | rediger kilde]

I 1947, samarbeidet Menjou med Kongressens Un-American Activities Committee i deres jakt på kommunister blant skuespillere og regissører i Hollywood. Menjou var et ledende medlem av alliansen Motion Picture for bevaring av amerikanske idealer. Dette var en gruppe dannet for å motsette seg den kommunistisk innflytelse i Hollywood. Andre medlemmer av denne gruppen inkluderte John Wayne og Barbara Stanwyck.

På grunn av Menjous politiske sympatier, kom han enkelte ganger i konflikt med skuespillerinnen Katharine Hepburn. Hepburn var sterkt i mot Joseph McCarthy og hans intens høringer og anklager om kommunisme og anti-amerikanske blant amerikanske skuespillere og regissører.

De siste årene[rediger | rediger kilde]

Menjou avsluttet sin filmkarriere med slike roller som den franske general George Broulard i 1957-filmen Paths of Glory , og som byens grinebiter i Pollyannai 1960.

Han hadde gjesteroller som Fitch, med Orson Bean og Sue Randall som John og Ellen Monroe, i en 1961 episode, «The Secret Life of James Thurber», basert på arbeidene til den amerikanske humorist James Thurber, av CBS antologi-serien The DuPont Show with June Allyson. Han har også dukket opp i Thanksgiving episoden av NBCs The Ford Show, som ble sendt 22. november 1956.[2]

I 1948 utga Adolphe Menjou sin egen selvbiografi.

Adolphe Menjou døde den 29. oktober 1963 av hepatitt, han ble 73 år gammel. Han ble gravlagt på Hollywood Forever Cemetery. Menjou ble for sine skuespillerprestasjoner tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 6822 Hollywood Blvd.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sullivan, Ed (11. februar 1940). «Looking at Hollywood with Ed Sullivan». Chicago Daily Tribune. Besøkt 2. september 2009. 
  2. ^ «The Ford Show Episode Guide». ernieford.com. Arkivert fra originalen 2010-11-28. Besøkt 23. november 2010. 
  3. ^ Lewis, Mary Beth. "Ten Best First Facts", in Car and Driver, 1/88, p.92.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]