Farvel til våpnene (1932)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Farvel til våpnene
orig. A Farewell to Arms
Generell informasjon
SjangerKrigsdrama
Utgivelsesår1932
Prod.landUSA
Lengde90 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiFrank Borzage
ProdusentEdward A. Blatt
Benjamin Glazer
Basert påFarvel til våpnene av Ernest Hemingway
SjeffotografCharles Lang
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Farvel til våpnene[1], (originaltittel: A Farewell to Arms) er et amerikansk romantisk krigsdrama fra 1932 regissert av Frank Borzage og med Helen Hayes, Gary Cooper og Adolphe Menjou i hovedrollene. Filmens forelegg er romanen av samme tittel skrevet av Ernest Hemingway.

Handling[rediger | rediger kilde]

På den italienske fronten under første verdenskrig er løytnant Frederic Henry (spilt av Gary Cooper) en amerikansk arkitekt, ansatt i det italienske militæret. En av hans beste venn er en italiensk kaptein Rinaldi. Han overtaler Frederic til å gå på stevnemøte sammen med ham og to sykepleiere, som viser seg å være Catherine og hennes venn Helen Ferguson. Under en konsert for offiserer og sykepleiere avslører Catherine at hun i åtte år var forlovet med en soldat som ble drept i kamp. Neste morgen reiser tre ambulanser, inkludert Frederic, til det som senere blir kjent som Slaget ved Piave. Rinaldi observerer hvordan Frederic og Catherine sier farvel til hverandre, og han går deretter til et kontor hvor det blir avslørt at Rinaldi hadde orkestrert dette for å hindre at Frederic tilbrakte mer tid sammen med Catherine. En major overfører deretter Catherine til et sykehus i Milano.

Frederic blir hardt skadd i beina og hodet, på grunn av artilleri. Frederic blir sendt til sykehus i Milano hvor han igjen møter Catherine og hennes venninne Helen Ferguson. Senere den kvelden besøker en italiensk prest, kjent som "Padre" Frederic, og ser at Catherine og Frederic er kjærester. Han spør om de ønsker å gifte seg, og de svarer Ja. Deretter utfører han et uoffisielt bryllup for paret. Flere måneder senere ber de Helen være til stede ved det offisielle bryllupet deres, men hun avviser tilbudet og sier at de ikke burde gifte seg på grunn av verdenskrigen.

Tilbake ved sykehuset får Frederic beskjed om at permisjonen hans er kansellert, og Catherine forteller at hun er redd for at de kommer til å dø før krigen bryter løs. Han lover at han alltid skal komme tilbake til henne, og de kysser før han reiser sin vei. Catherine møter deretter Helen og avslører at hun er gravid, og hun planlegger å reise til Sveits for å få barnet. I Torino forsøker Frederic å skrive brev til Catherine, uten å vite at deres brev blir sensurert av Rinaldi. Frederic reiser tilbake til Milano, men Helen nekter å fortelle ham noe - bortsett fra at Catherine var gravid og nå er borte.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «filmweb.no» (norsk). Besøkt 1. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]