En kvinde i Paris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En kvinde i Paris
orig. A Woman of Paris
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerDrama
Utgivelsesår1923
Prod.landUSA
Lengde82 min.
SpråkStum (engelske mellomtitler)
Bak kamera
RegissørCharlie Chaplin
Prod.selskapCharles Chaplin Productions
DistributørUnited Artists
Eksterne lenker

En kvinde i Paris[1] (originaltittel: A Woman of Paris) er en amerikansk stumfilm fra 1923 regissert av Charlie Chaplin med Edna Purviance i hovedrollen.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Marie St. Clair og hennes vakre kunstner Jean Millet planlegger å forlate den lille franske landsbyen, og reise til Paris hvor de planlegger å gifte seg. Kvelden før de planlegger å reise, forlater Marie huset sitt for et møte med Jean. Men Marias stefar låser henne ut av huset, og forteller henne at hun skal søke ly andre steder. Jean inviterer Marie til foreldrenes hjem, men faren hans nekter å la henne bo der. Jean eskorterer Marie til en jernbanestasjon, og lover å komme tilbake etter å ha gått hjem for å pakke. Men når han kommer hjem, oppdager han at faren hans er død. Når Jean ringer til Marie på stasjonen for å fortelle at de må utsette turen, setter hun seg på toget uten ham.

Ett år senere i Paris nyter Marie et liv i luksus som elskerinne til en velstående forretningsmann, Pierre Revel. En venn ringer og inviterer Marie til et storslått selskap i Latinerkvarteret. Hun gir Marie en adresse, men kan ikke huske om leiligheten ligger i bygningen til høyre eller til venstre. Marie går inn i feil bygning og blir overrasket over å bli møtt av Jean Millet, som deler en liten leilighet sammen med moren sin. Marie forteller Jean at hun vil at han skal male et portrett av henne. Jean begynner å male. Marie ser at han går med et svart armbånd, og spør hvorfor han er i sorg. Jean forteller Marie at faren hans døde kvelden hun reiste sin vei uten ham. Marie og Jean gjenoppliver romantikken sin, og Marie tar avstand fra Pierre Revel. Jean avslutter Maries portrett, men i stedet for å male henne med det elegante antrekket hun valgte til portrettet, maler han henne i en enkel kjole hun gikk med den kvelden hun reiste til Paris.

Jean ønsker å fri til Marie, men hans mor er kraftig imot dette. Etter en krangel går Marie tilbake til Pierre Revel. Neste kveld tar Jean med seg en pistol, og går til en eksklusiv restaurant hvor Marie og Pierre spiser. Jean og Pierre har en slåsskamp, og Jean blir kastet ut av restauranten. Jean begår deretter selvmord. Politiet tar med seg liket av Jean til leiligheten hans. Moren hans henter pistolen og går til Marie, men Marie er i studio hos Jean. Moren til Jean kommer tilbake, og oppdager Marie hulkende over kroppen til Jean. De to kvinnene forsoner seg, og vender tilbake til den franske landsbygda, hvor de åpner et hjem for foreldreløse barn i en hytte på landsbygda. Men Pierre Revel ønsker fremdeles å være sammen med Maria, og forsøker å finne henne igjen.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på medietilsynet.no» (norsk). Besøkt 25. februar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]