Det store valget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det store valget
orig. State of the Union
Generell informasjon
Utgivelsesår1948
Prod.landUSA
Lengde124 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiFrank Capra
MusikkVictor Young
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer
Eksterne lenker

Det store valget (originaltittel: State of the Union) er en amerikansk spillefilm fra 1948 regissert av Frank Capra med teater-stykket State of the Union av Myles Connolly og Anthony Veiller som forelegg.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den velstående avis-eieren Kay Thorndyke (spilt av Angela Lansbury) har til hensikt å gjøre sin elsker, Grant Matthews (spilt av Spencer Tracy) til USAs president - med henne som den virkelige makten bak tronen. Thorndyke planlegger først å bruke avis-kjedens innflytelse for å få republikanerne til å velge Matthews som deres kandidat i stedet for de andre kandidatene Thomas E. Dewey, Robert A. Taft, eller tidligere guvernør for Minnesota, Harold Stassen.

Matthews er i begynnelsen skeptisk til ideen om å stille som president-kandidat. Men Thorndyke, sammen den republikanske strategen Jim Conover og kampanje-sjef Spike McManus overtaler Matthews til å være med. Matthews gjenforenes også med sin fremmedgjorte kone, Mary (spilt av Katharine Hepburn) og hun blir med på kampanjen. Til tross for at hun visste om Thorndyke og ektemannens affære, samtykker Mary i å støtte ham offentlig på grunn av hans idealisme og ærlighet.

Thorndyke forklarer Matthews at hvis det blir offentliggjort at de var elskere kan dette bli en stor offentlig skandale, og de kan ikke lenger møtes som elskere. Matthews blir etter hvert besatt av å bli valgt som president, og går med på alt Jim Conover sier at han skal gjøre. Thorndyke forblir i bakgrunnen, fordi kunnskap om deres affære ville ødelegge Matthews sjanser for nominasjonen - og desto mer for presidentskapet. Matthews inngår også en rekke avtaler med forskjellige motstridende Interesseorganisasjoner for å skaffe deres støtte under valget.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]