Adam Lambert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Adam Lambert
Adam Mitchel Lambert
Adam Lambert.jpg
FødtAdam Lambert
29. januar 1982[1][2][3]Rediger på Wikidata (39 år)
Indianapolis[4]Rediger på Wikidata
Partner(e) Sauli Koskinen (–2013)Rediger på Wikidata
Utdannet ved Mt. Carmel High SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Musiker
Nasjonalitet USA Amerikansk
OpphavSan Diego
Musikalsk karriere
SjangerGlam Rock, alternativ rock, Pop, Hard Rock
InstrumentVokal
StemmetypeTenor
Aktive år1992 - idag
PlateselskapWarner Bros
Nettstedhttp://adamofficial.com/
IMDbIMDb
Ensemble(r)
Queen + Adam Lambert
Signatur
Adam Lamberts signatur

Adam Mitchel Lambert (født 29. januar 1982) er en amerikansk sanger og tidligere deltaker på American Idol. Han har også vært gjest i både tv-serien «Glee» og «Pretty little liars»

Ved siden av sin solokarriere har Lambert siden 2011 hatt et samarbeid med rockebandet Queen som hovedvokalist for Queen + Adam Lambert, som ble en stor suksess og førte til at de har reist verden rundt på turné siden 2014, og holder fortsatt på.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Lambert ble født i Indianapolis i Indiana, men flyttet kort tid etter til San Diego i California.

Idol[rediger | rediger kilde]

I 2009 kom han på andreplass i American Idol. Bilder av Lambert som kysset en gutt dukket opp på Internett før finalen, og det var mye spekulasjoner om Lambert var homofil. Da han ble spurt av magasinet Rolling Stone om han trodde spekulasjonene rundt hans seksuelle orientering påvirket muligheten hans til å vinne American Idol, svarte han: «Probably» (antageligvis).[5] Han sto frem etter finalen og erkjente sin homoseksualitet.[6] Mange mente at Lambert var den «virkelige» vinneren av Idol, og at han tapte grunnet spekulasjoner angående hans seksualitet.

I finalen sang han først «Beth» av Kiss alene, så sang han Detroit Rock City og «Rock and Roll All Nite» sammen med Kiss. Deretter sang han og Kris Allen «We Are The Champions» sammen med Queen.

Debutalbum og skandaleopptreden[rediger | rediger kilde]

Han ga ut sitt debutalbum For Your Entertainment 23. november 2009. Han skapte avisoverskifter da han under fremførelse av tittelsporet på albumet på American Music Awards 22. november 2009, som ble sendt direkte på TV, simulerte oralsex med en annen mann, samt kysset et mannlig medlem av bandet.[7] Kysset ble forsøkt sensurert ved at kameraet zoomet vekk, mens kameraet kuttet under oralsex-simuleringen. Det kom inn 1 500 klager på stuntet til Lambert, og han ble i etterkant nektet fra å møte på planlagte opptredener på både Good Morning America og Jimmy Kimmel Live som resultat.[8]

Lambert svarte om oppstyret at underholdningsindustrien i USA er dobbeltmoralsk, og at kvinnelige artister har flyttet grensene i en årrekke, men når en mann gjør det friker alle ut. Han uttalte så at det ikke var for å irritere folk, men for å promotere artistisk ytringsfrihet.[9]

Musikkvideoen til sangen For Your Entertainment er regissert av norske Ray Kay.[10]

Albumet solgte 198 000 eksemplarer i USA den første uken, 118 000 flere enn det selvtitulerte albumet Kris Allen til Kris Allen, som Lambert tapte for i finalen av American Idol.

Annet[rediger | rediger kilde]

Lambert opptrådte på finalen i So You Think You Can Dance sesong 6, mens Kris Allen som slo han i finalen i Idol, opptrådte på semifinalen.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]