Beth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Beth»
AlbumDestroyer
A-side«Beth»
B-side«Detroit Rock City»
FormatSingel
Artist, bandKiss
UtgittAugust 1976
Innspilt1976
SjangerHardrock (ballade)
Lengde2.45
PlateselskapCasablanca Records
Låtskriver(e)Peter Criss
Stan Penridge
Produsent(er)Bob Ezrin
Tildeling(er)
USA USA: Gull (5. januar 1977)
Canada Canada: Gull (1. desember 1976)
Plassering(er)
7.-plass US Billboard

«Beth» er en sang skrevet og fremført av det amerikanske hardrock/heavy metal-bandet Kiss.

Sangen ble først utgitt på musikkalbumet Destroyer fra 1976. Den ble utgitt 28. juli 1976B-siden av singelen Detroit Rock City. Singelen solgte dårlig, men «Beth» ble lagt merke til, så singelen ble utgitt på nytt med sangen på A-siden, noe som førte til at den ble den Kiss-singelen som har oppnådd høyest plassering noensinne på Billboard-singellisten i USA, der den endte på en 7.-plass. Singelen solgte til Gullplate; bare én annen Kiss-singel har solgt til gullplate, nemlig I Was Made for Lovin' You, som ble utgitt 20. mai 1979.

Sangen er en ballade skrevet av trommeslager Peter Criss og Stan Penridge. Låta ble opprinnelig fremført av Criss' tidligere band LIPS, og bar tittelen BECK i 1971. LIPS spilte inn et par demoer av denne versjonen. På Destroyer-versjonen av Beth ble Criss akkompagnert av et piano og strykeinstrumenter. Det var bare Peter Criss som var til stede av Kiss-medlemmene da den ble innspilt i studio. Den kom med i siste liten på albumet, og Gene Simmons og Paul Stanley ville opprinnelig ikke ha den med fordi det ikke var en typisk Kiss-sang. Manager Bill Aucoin insisterte, og sangen kom med likevel. Bandet fikk «People's Choice Award» for sangen i 1977, og dette er en av de få bransjeprisene bandet har fått noensinne.

I 1988 ble sangen gitt ut på samlealbumet Smashes, Thrashes & Hits, men da var Criss' vokal erstattet med trommeslager Eric Carrs vokal.

I mai 2009 fremførte American Idol-deltakeren Adam Lambert sangen under sin opptreden med Kiss.

Kiss-album med «Beth»[rediger | rediger kilde]