Beth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Beth»
AlbumDestroyer
A-side«Beth»
B-side«Detroit Rock City»
FormatSingel
Artist, bandKiss
UtgittAugust 1976
Innspilt1976
SjangerHardrock (ballade)
Lengde2.45
PlateselskapCasablanca Records
Låtskriver(e)Peter Criss
Stan Penridge
Produsent(er)Bob Ezrin
Tildeling(er)
USA USA: Gull (5. januar 1977)
Canada Canada: Gull (1. desember 1976)
Plassering(er)
7.-plass US Billboard

«Beth» er en sang fra det amerikanske hardrock/heavy metal-bandet Kiss.

Sangen ble først utgitt på musikkalbumet Destroyer fra 1976. Den ble utgitt 28. juli 1976B-sidensingelen Detroit Rock City. Singelen solgte dårlig, men «Beth» ble lagt merke til, så singelen ble utgitt på nytt med sangen på A-siden, noe som førte til at den gikk høyest noensinne for en Kiss-singel på Billboard singellisten i USA, og endte på en 7.-plass. Singelen solgte til Gullplate, som en av kun to Kiss-singler, den andre er I Was Made for Lovin' You, utgitt 20. mai 1979.

Sangen er en ballade og er skrevet av trommeslager Peter Criss og Stan Penridge, og ble utført originalt av Peter Criss. Criss ble akkompagnert av et piano og strykeinstrumenter. Kun Criss var til stede av Kiss-medlemmene da den ble innspilt i studio. Den kom med i siste liten på albumet, og Gene Simmons og Paul Stanley ville opprinnelig ikke ha den med da det ikke var en typisk Kiss-sang. Manager Bill Aucoin insisterte, og sangen kom med likevel. Bandet fikk «People's Choice Award» for sangen i 1977, en av få bransjepriser bandet har fått igjennom historien.

I 1988 ble sangen gitt ut på samlealbumet Smashes, Thrashes & Hits, men da var Criss sin vokal fjernet, og trommeslager Eric Carr sin lagt inn istedenfor.

I mai 2009 fremførte American Idol-deltaker Adam Lambert sangen under sin opptreden med Kiss.

Kiss-album med «Beth»[rediger | rediger kilde]