Hopp til innhold

Friedrichshain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Friedrichshain
Frankfurter Tor, det nordlige tårnet

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBerlins flagg Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Friedrichshain-Kreuzberg
Ligger vedSpree
Oppkalt etterVolkspark Friedrichshain
Postnummer10243
Areal9,78 km²
Befolkning116 304 (2011)
Bef.tetthet11 892,02 innb./km²
Høyde o.h.41 meter
Posisjonskart
Friedrichshain
Kart
Friedrichshain
52°30′57″N 13°27′15″Ø

Friedrichshain er en delbydel (ortsteil) i bydelen Friedrichshain-Kreuzberg i Berlin, sørøst for Alexanderplatz på østsiden av elven Spree. Ortsteilen har sitt navn fra parken Volkspark Friedrichshain i nord og strekker seg til elven Spree i sør.

Historie[rediger | rediger kilde]

Inntil 1920 gikk bygrensen gjennom bydelen. Bygningene Frankfurter Tor (etter den gamle byporten) og Oberbaumbrücke er byggverk som etymologisk viser tilbake til gamle tollstasjoner, men som geografisk er flyttet noe fra de opprinnelige stedene.

Friedrichshain var i 1920- og 1930-årene en høyborg for sosialdemokrater og kommunister. Etter den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen kom det til blodige opprør med nazistens SA og under en av trefningene døde SA-medlemmet Horst Wessel. Wessels død ga nazistene påskudd for overgrep og mord på en rekke politisk annerledestenkende. I tillegg ble bydelen omdøpt til Horst-Wessel-Stadt, Horst Wesselbyen.

Under den andre verdenskrigen ble store deler av bydelen ødelagt av bomber og som følge av gatekampene.

Frem til 2001 var Friedrichshain en egen administrativ enhet i Berlin, men ble slått sammen med Kreuzberg på vestsiden av Spree til Friedrichshain-Kreuzberg. Friedrichshain var Øst-Berlins minste bydel både mht innbyggertall og areal.

Etter murens fall ble store deler av de tomme bygårdene gjenstand for husokkupasjon. Etterhvert er den gamle bebyggelsen sanert og området har gjennomgått en gentrifisering.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

East Side Gallery er en gjenværende del av muren som under den kalde krigen delte byen i to. East Side Gallery er kunstnerisk utsmykket. Den karakteristiske Oberbaumbrücke forbinder Friedrichshain med Kreuzberg. Volkspark Friedrichshain med Märchenbrunnen er et populært utfartssted for innbyggerne. Karl-Marx-Allee er en stor gjennomfartsåre i området, mens Simon Dachstrasse fra 1990-årene har utviklet seg til et populært restaurantstrøk. Parken Boxhagener Platz brukes også jevnlig til loppemarked. Petersburger Platz er utsmykket med en globus av gneis.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]