Det sovjetiske krigsminnesmerket (Treptower Park)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gravmonumentet
Sovjetisk 1-rubel minnemynt, preget i 1965

Det sovjetiske krigsminnesmerke i Treptower Park i Berlin er en militærkirkegård som også fungerer som krigsmonument. Arkitekten bak minnesmerket var den sovjetiske Jakov Belopolsky. Monumentet er reist for å minnes 7 000 av de 80 000 sovjetiske soldatene som falt i slaget om Berlin i aprilmai 1945. Det ble åpnet den 8. mai 1949, på dagen fire år etter at den annen verdenskrig sluttet. Anlegget var det sentrale krigsmonumentet i DDR.

Monumentet må ikke forveksles med det sovjetiske krigsminnesmerket i Tiergarten, bygget i 1945, eller det sovjetiske krigsminnesmerket i Schönholzer Heide i Pankow.

Oppbygging[rediger | rediger kilde]

Fokuset i minnesmerket er et monument av den sovjetiske skulptøren Jevgenij Vutsjetitsj (russisk: Евгений Викторович Вучетич): en 12 meter høy statue av en sovjetisk soldat med sverd som holder et barn, stående over et ødelagt hakekors. Inspirasjonen for statuen var den sovjetiske soldaten Nikolaj Masalov (1922–2001), som 30. april 1945 skal ha funnet en liten, tysk pike vandrende nær Potsdamer Platz under slaget om Berlin og bragte henne i sikkerhet. Til tross for rykter om at historien var sovjetisk propaganda (blant annet brukte en journalist et annet navn på pikens redningsmann [1][død lenke]), så eksisterer det offisielle dokumenter som bekrefter minst fem episoder der sovjetiske soldater overleverte tyske barn til barnehjem under slaget om Berlin. Ved statuens fot er det et lite rom med mosaikker, der det er vanlig å legge ned kranser.

Foran statuen er det et område omgitt av 16 steinsarkofager, en for hver av de 16 sovjetrepublikkene, med relieffer av militære scener og sitater fra Josef Stalin. Disse sitatene er på tysk på den ene siden og russisk på den andre. Området er det siste hvilested for 7 000 soldater fra Den røde armé. Det ligger 1000 menn begravet under hver av de fem grønne plenene midt i anlegget og 2000 menn begravet under statuen av den sovjetiske soldaten med sverd.

Ved den motsatte enden av det sentrale området i forhold til statuen er det en portal bestående av to stiliserte sovjetiske flagg av marmor hentet fra Adolf Hitlers ødelagte Rikskanselli. (Øvrig marmor fra bygningen ble brukt i byggingen av U-bane stasjonen Mohrenstraße, som lå ved siden av det tidligere kanselliet.) Flaggene er flankert av to statuer av knelende soldater.

Bortenfor flaggmonumentene er det annen skulptur av Moderlandet som gråter over tapet av sine sønner.

De senere år har anlegget gått igjennom en grundig renovasjon. I 2003 ble hovedstatuen fjernet og sendt til øya Rügen for oppussing. Den ble satt tilbake 4. mai 2004.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]