Hellersdorf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hellersdorf
Utsyn over Hellersdorf og Kaulsdorf-Nord fra Kienberg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBerlins flagg Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Marzahn-Hellersdorf
Postnummer12619
Areal8,1 km²
Befolkning74 090 (2011)
Bef.tetthet9 146,91 innb./km²
Høyde o.h.60 meter
Posisjonskart
Hellersdorf
Kart
Hellersdorf
52°32′15″N 13°36′15″Ø

Hellersdorf er en ortsteil i bydelen Marzahn-Hellersdorf i Berlin.

Historie[rediger | rediger kilde]

I likhet med en rekke andre landsbyer i området, blir også Hellersdorf første gang nevnt i skriftlige kilder i Karl IV's grunnbok fra 1375. Stedet het da Helwichstorpp og tilhørte brødrene Dirike som også eide et stort gods (tysk: Gut).

Hellersdorf ble innlemmet i Stor-Berlin i 1920 og tilhørte da den daværende bydelen Lichtenberg.

Under den kalde krigen lå Hellersdorf i Øst-Berlin. I 1979 ble Hellersdorf del av den nyetablerte bydelen Marzahn, men allerede i 1986 utskilt igjen fra denne og etablert som en selvstendig bydel (Stadtbezirk). Den nye og selvstendige bydelen Hellersdorf oppstod som et resultat av boligbygging i form av høyhus (Plattenbau) i stor stil, som en del av planene ledelsen i DDR hadde for å gjøre slutt på boligmangelen. Til bydelen hørte også Kaulsdorf, Mahlsdorf og den navngivende (ortsteilen) Hellersdorf.

De to bydelene Marzahn og Hellersdorf ble igjen ble slått sammen i 2001 (under navnet Marzahn-Hellersdorf).

Geografi[rediger | rediger kilde]

Det urbane sentrum av Hellersdorf er Helle-Mitte, ferdigstilt i 1997. Drabantbyen Hellersdorf kan nås gjennom Linje U5 (Hellersdorf undergrunnsstasjon) på U-Bahn og ved trikkelinjene M6 og 18.

Våpen[rediger | rediger kilde]

Hellersdorfs våpen

Hellersdorfs våpen viser landbruksproduksjonen som også omfattet snittblomster. Bjørnen henviser til Berlin. Den nedre halvdel viser blokkbebyggelsen, småhus, samt løv- og barskog. I forgrunnen finnes landbruksområder, elven Wuhle som er grenseelv til Marzahn og sjøene knyttet til denne. Kronen på toppen er felles for alle våpen i Berlin siden 1992.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]