Årviksand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Årviksand

Årviksand er den største bygdaArnøya i Skjervøy kommune i Troms, med 128 innbyggere i 2020.[1] Bygda ligger ved Årvikbukta i Lopphavet, med utsikt til Nord-Fugløy. Årviksand er i dag det nordligste bebodde stedet på øya, ved enden av fylkesvei 7940. I Årviksand er det butikk, fiskebruk, Brødrene Albrigtsen AS (maskinentreprenør), privat barne- og ungdomsskole og barnehage.

Under andre verdenskrig skjulte norske og sovjetiske partisaner seg for nazistene i ei hule i Rotvåg, et stykke nordøst for Årviksand. Her observerte de båttrafikken i området, og rapporterte både til London og Moskva. Da de hadde ligget der i noen måneder ble de angitt til nazistene av lokale informanter, og noen av dem ble drept. Det er satt opp et minnesmerke for de døde partisanene midt i bygda.[2]

Av næringsvirksomhet er fiskebruket Årvikbruket det viktigste. Bruket har 35 fast ansatte, og hadde i 2008 en omsetning på 26 548 000kr.[3] Her blir det produsert saltfisk, tørrfisk og klippfisk. Årviksand Verksted er et bilverksted med fem ansatte.

Arnøya

Referanser[rediger | rediger kilde]