«Mary Celeste»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mary Celeste
Mary Celeste as Amazon in 1861.jpg
Maleri av seilskipet «Amazon»,
som senere ble omdøpt til «Mary Celeste»
Generell info
Andre navn«Amazon»
SkipstypeBrigantin
Bygget1861 ved Spencer's Island
Flaggstat Britisk Nord-AmerikaRediger på Wikidata
StatusForlist
SjøsattMai 1861
Tekniske data[a]
Lengde31 meter
Dypgående4,93 meter
Tonnasje198,42 brt
282,28 brt (1872)

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

«Mary Celeste» var et seilskip av typen brigantin på om lag 30 meter og 280 tonn, og ble brukt som handelsskip. Hun er et av verdens mest kjente spøkelsesskip etter å ha blitt funnet forlatt utenfor kysten av Portugal i 1872 med last og verdigjenstander om bord.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun ble bygget i 1861 på Spencer's Island i Nova Scotia i Britisk Nord-Amerika, og fikk først navnet «Amazon». Robert McLellan var skipets første kaptein; han døde på jomfruturen. Han var den første av tre kapteiner som døde om bord på skipet. Det var flere ulykker i begynnelsen med skipet; det brøt ut brann da hun lå ved et skipsverft etter å ha kollidert med en fiskebåt, og hun kolliderte i Den engelske kanal. I 1867 gikk hun på grunn under en storm i Glace Bay i Nova Scotia. Etter å ha blitt reddet ble hun solgt til Richard Haines fra New York og reparert for 8 825.03 amerikanske dollar. Hun ble overført til det amerikanske skipsregisteret i 1868, og fikk navnet «Mary Celeste» året etter.

Mysteriet[rediger | rediger kilde]

Kaptein Benjamin Briggs

Den 5. november 1872 seilte «Mary Celeste» fra New York mot Genova i Italia med en besetning på åtte og to passasjerer: kapteinen Benjamin S. Briggs' kone og deres to år gamle datter. Om bord hadde de 1 701 tønner med alkohol som skulle til Italia for oppspriting av vin. Lasten var verd 35 000 amerikanske dollar, og var godt forsikret i Europa.

«Mary Celeste» ble funnet drivende den 4. desember 1872 utenfor kysten av Portugal, uten noen om bord. Det hadde vært sporadisk dårlig vær, og båten hadde kun én operativ pumpe. Det var en del vann om bord, men skipet fløt utmerket og var fremdeles seilbart. Skipet hadde vært til sjøs i en måned, og hadde mat og drikke for seks måneder om bord. Lasten var urørt; det samme var de personlige eiendelene til besetningen og passasjerene, også verdisaker. Alle skipspapirene unntatt kapteinens loggbok manglet. Skipets klokke og kompass var ødelagt, og sekstanten og skipets eneste livbåt manglet. Det samme gjorde en line til å heise storseilet med, og et tau var knyttet til skipet og hang etter det med ingenting i den andre enden. Det viste seg da lasten ble losset i Genova, at ni av tønnene var tomme.

Hva som skjedde med besetningen og de to passasjerene, har aldri blitt oppklart, og regnes som ett av de største maritime mysterier. Det verserer mange teorier, ergotisme, mytteri, pirater, tsunami, fyll blant besetningen, skypumpe og forsikringsvindel blant annet. Den mest trolige forklaringen er at det ble oppdaget lekkasje i lasten under dårlig vær, og at kapteinen, i frykt for at lasten skulle eksplodere, beordret alle i livbåten. Ett eller annet gjorde at tauet til livbåten røk, mest sannsynlig det dårlige været, og livbåten drev avgårde for aldri å bli funnet igjen. Dette forklarer de manglende papirene, sekstanten, de tomme tønnene, og tauet som hang etter skipet. Personene om bord har så mest sannsynlig druknet eller dødd av dehydrering.

Artikkel i The New York Times 26. februar 1876 om mysteriet
Personer om bord
Navn Status Statsborgerskap Alder
Benjamin J. Briggs Kaptein Amerikansk 37
Albert G. Richardson Styrmann Amerikansk 28
Anders Jensen Gylling Annen-styrmann Dansk 25
Edward Wm. Head Kokk Amerikansk 23
Volkert Lorenzen Sjømann Tysk 29
Arian Martens Sjømann Tysk 35
Boy Lorenzen Sjømann Tysk 23
Gottlieb Gondeschall Sjømann Tysk 23
Sarah Elizabeth Briggs Kapteinens kone Amerikansk 31
Sophia Matilda Briggs Kapteinens datter Amerikansk 2

Ettertid[rediger | rediger kilde]

Skipet ble ført tilbake til USA der hun ble solgt med et enormt tap, og på de neste 13 årene skiftet skipet eiere 17 ganger. Hun ble så forsøkt senket i 1885 under et forsøk på forsikringsvindel i Det karibiske hav ved kysten av Haiti. Senkingen lyktes ikke, så hun ble satt fyr på, men var fremdeles intakt etter brannen. Eieren og kapteinen G. C. Parker ble arrestert for svindelforsøket, men han døde i arresten ved uklare omstendigheter før rettssaken kom opp. Vraket av skipet var ikke til å reparere, så hun ble liggende for å tilslutt synke av seg selv.

Den 9. august 2001 ble vraket påstått funnet av en ekspedisjon ledet av forfatteren Clive Cussler. Det er likevel de som mener at det ikke er «Mary Celeste» som ble funnet, blant annet etter datotestinger av treverk tatt fra vraket.

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Relaterte lenker og litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]