Clive Cussler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Clive Cussler
Clive Cussler (2011).jpg
Født15. juli 1931[1][2] (88 år)
Aurora
Barn Dayna Cussler, Dirk Cussler
Utdannet ved Pasadena City College
Beskjeftigelse Forfatter
Nasjonalitet USA
Periode1973–d.d.
SjangerSpenning
Debut«The Mediterranean Caper» / «MAYDAY!»
Debuterte1973
Aktive år1973
PåvirketCraig Dirgo, Dirk Cussler
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Clive Cussler (født 15. juli 1931 i Aurora, Illinois) er en amerikansk forfatter av spenning- og actionsromaner. Han vokste opp i Alhambra i California. Han studerte ved Pasadena City College i to år. Da Koreakrigen startet, tjenestegjorde han som flymekaniker og flytekniker i USAs luftforsvar. Etter militæret jobbet han først som avskriftskribent og deretter som leder av to annonsebyråer. På denne tiden skrev og produserte han radio- og TV-reklamer.

Cussler er for øvrig marinarkeolog/skattejeger, eventyrer og veteranbilssamler – akkurat som sin bokhelt Dirk Pitt. Ofte er handlingen basert på en umulig konspirasjonsteori blandet med dykking, vakre kvinner, mektige menn og en hel del skytevåpen. I bøkene om Dirk Pitt dukker alltid Clive Cussler selv opp i en liten rolle, for eksempel som servitør på en kafé, skattejeger i ørkenen eller som konkurrent i et veteranbilløp. Han er også grunnleggeren av organisasjonen National Underwater Marine Agency (NUMA), som også opptrer i bøkene. NUMA leter etter skatter og gamle vrak under vann. Hittil har de kommet over rundt 60 gamle fartøy av historisk interesse.

Cusslers sønn Dirk Cussler har samme fornavn som hans actionhelt, se under.

Dirk Pitt[rediger | rediger kilde]

Dirk Pitt er navnet på Cusslers romanhelt. Han er en blanding av MacGyver og James Bond i stilen. Han blir beskrevet som en høy man med mørkt bølget hår og har grønne øyene som kan være skremmende og forførende etter behov. Hans beste venn og partner er Al Giordino. Dirk Pitt har to barn, tvillingene Dirk og Summer. Navnet Dirk Pitt er inspirert av navnet til Cusslers sønn, Dirk Cussler.

Filmatiseringer[rediger | rediger kilde]

  • Første forsøk på å filmatisere en av Cusslers bøker – Raise The Titanic! (1980) – var en fiasko.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Liste over de fleste av Cusslers bøker som er oversatt til norsk:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Clive Cussler, 2687585
  2. ^ Internet Speculative Fiction Database, 9. okt. 2017, Clive Cussler, 6157
  3. ^ court tv item Arkivert 18. november 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


forfatterstubbDenne biografien om en forfatter, lyriker eller dramatiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.