Szczecin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Szczecin

Flagg

Våpen

LandPolens flagg Polen
VoivodskapVestpommerske voivodskaps flagg Vestpommerske voivodskap
StatusByfylke
Grunnlagt8. århundre
Postnummer70-001–71-899
Retningsnummer91
Areal301 km²
Befolkning396 168[1] (2021)
Bef.tetthet1 316,17 innb./km²
Høyde o.h.131 meter
Nettsidewww.szczecin.eu/pl
Posisjonskart
Szczecin ligger i Polen
Szczecin
Szczecin
Szczecin (Polen)
Kart
Szczecin
53°25′29″N 14°33′19″Ø

Szczecin (Pl-Szczecin.ogg ['ʂtʂɛtɕin] (tysk og norsk:[2] Stettin, kasjubisk: Sztetëno, latin: Stettinum) er den syvende største byen i Polen, og er hovedstaden i det vestpommerske voivodskap. Szczecin ligger på begge sider av elven Oder, og på en rekke store øyer mellom den vestlige og østlige gren av elven, sør for Szczecin-lagunen og Pommernbukten. Den er en av de eldste og største byer i Polen. Avstanden i en rett linje mellom byene Szczecin - Oslo er 764 km og til Warszawa 448 km[3].

Om byen[rediger | rediger kilde]

Szczecin ligger ved Oder, nær dens utløp i Szczecin-lagunen (Zalew Szczeciński/Stettiner Haff), ca. 90 km fra kysten ved Østersjøen. De nærmeste storbyene er Berlin (ca. 110 km) og Poznan (ca. 250 km). Byens nærhet til havet har historisk gjort byen til en typisk havneby, og i dag er de nordlige delene av byen preget av skipsindustri[4].

Byen er delt inn i fire hovedbydeler (øst, vest, nord og sør), som igjen er delt i flere mindre bydeler. Gamlebyen (Stare Miasto) er det historiske senteret av byen. Denne ble nesten totalt ødelagt under andre verdenskrig, for siden å bli restaurert. Kjente bygninger og monumenter er Waly Chrobrego (tysk: Hakenterrasse), Jakobskatedralen, Brama Portowa og det pommerske hertugslottet. Det finnes flere store parkområder i byen, blant annet Jasne Blonia/Park Kasprowicza.

Byen har flere universiteter og høyskoler. Det pommerske medisinske universitetet ble startet i 1948 og har i dag medisin- og tannlegestudier både på polsk og engelsk. Med flere hundre norske studenter er universitetet ett av de mest populære blant norske medisinstudenter i utlandet[5].

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Den nærmeste flyplassen er Szczecin-Goleniów «Solidarność» lufthavn i Goleniów. Siden buss- og togforbindelsene mellom Szczecin og Berlin er svært gode, blir gjerne også Berlins lufthavner brukt av reisende. Toget fra Berlin til Szczecin tar mellom 1,5 og 2 timer.[6]

Det går daglige ferger fra Swinoujscie (90 km fra Szczecin) til Ystad i Sverige. Turen tar ca. 6-7 timer[7].

Historie[rediger | rediger kilde]

Det pommerske Hertugslottet
Wały Chrobrego (tysk: Hakenterrasse) - nu Maritimt Museet med Samtidsteateret, provins kontoret og naval skolen (Akademia Morska)

Byen var i begynnelsen hovedsenteret for en liten vestslavisk stamme som bodde mellom hovedgrenene til elvene Oder og Randów. Det er ikke sikkert om stammen var pommersk eller polabisk. Det er sannsynlig at Mieszko I, som i årene 967-972 erobret Pommern, også tok kontroll over Szczecin og Wolin. Szczecin var hovedstaden i Hertugdømmet Pommern. I andre halvdel av det 12. århundre slo en gruppe tyske handelsmenn seg ned i byen, som i 1268 fikk Magdenburgrettigheter. På den tiden var byens største etniske gruppe tyskere, mens dens slaviske befolkningen minket.

Byen ble medlem av Hansaen i 1278, og ble fra 1309 til 1630-tallet styrt av det slaviske Gryf-dynastiet. Utover på 1630-tallet var byen med omkringliggende områder blitt fullstendig germanisert. Etter at Gryf-dynastiet døde ut, kom byen under Sverige som hovedstad i Svensk Pommern fra 1648 til 1720, og ble deretter en del av Preussen i 1720, og utviklet seg til å bli Det tyske keiserrikes tredje største havneby.

Under andre verdenskrig ble byen sterkt skadet av de alliertes bombing og kamper mellom tyske og sovjetiske tropper. Innbyggerne flyktet fra byen før den ble inntatt av Den røde armé i 1945. Det var usikkert om byen skulle være en del av Tyskland eller bli innlemmet i Polen, men den ble til slutt polsk i 1946. En stor del av den tyske befolkningen som kom tilbake til byen etter krigen ble deportert tidlig på 1950-tallet. I deres sted kom polakker som hadde blitt forvist fra de tidligere polske områdene annektert av Sovjetunionen.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Jakobskatedralen

Religion[rediger | rediger kilde]

Med reformasjonen ble Szczecins (Stettins) innbyggere i all hovedsak protestanter. Polakkene som kom etter 1946 er stort sett katolikker. Det finnes også et antall ukrainere, som er ortodokse.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Gamlebyen i Szczecin

Tidligere var byen på norsk, svensk, dansk og andre germanske språk kjent under det tyske navnet Stettin.[2] Det brukes også vanligvis på svensk og dansk, da Sverige og Danmark har hatt stor kontakt med byen.

De første nedtegnelsene av byens navn var på latin: Stetin 1133, Stetyn 1188, Priznoborus vir nobilis in Stetin, Symon nobilis Stettinensis 1234, in vico Stetin 1240, Barnim Dei gratia dux Pomeranorum... civitati nostri Stetin 1243, Stityn 1251, Sigillum Burgoncium de Stitin. Det latinske ordet uttaltes omtrent som Szczecin gjør i dag.

Det er usikkert hvor navnet Szczecin stammer fra.

  1. Szczecin kommer fra det polske ordet szczyt som betyr «ås» eller «skjold» på gammelpolsk. Dette kan vise til at Szczecin var befestet.
  2. Szczecin kommer fra personnavnet Szczuka, «Szczeta» eller «Szczota» og betyr «Szczuka/Szczeta/Szczotas by»
  3. Szczecin kommer fra ordet Szczecina", noe som kan vise til det skandinaviske navnet «Burstaborg».

Utover på 1500-tallet ble det benyttet to forskjellige polske stavemåter for bynavnet. Szczecin og Sztetyn (sistnevnte er det tyske Stettin direkte oversatt til polsk).

Szczecin

Universiteter[rediger | rediger kilde]

Palasset under Globus - Akademiet for Kunst

Transport[rediger | rediger kilde]

MAN NG 262 buss fra Oslo i Szczecin

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Berlin-Kreuzberg, Bremerhaven, Dalian, Esbjerg, Hull, Lübeck, Malmö, Murmansk, St. Louis

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://bdl.stat.gov.pl/api/v1/data/localities/by-unit/023216562011-0977976?var-id=1639616&format=jsonapi; besøksdato: 7. oktober 2022; filformat: JSON.
  2. ^ a b Språkrådet – Geografiske navn S-T Arkivert 10. september 2007 hos Wayback Machine.: Szczecin by i Polen (tidligere Stettin som by i Tyskland)
  3. ^ Avstanden mellom byene —
  4. ^ «Szczecin – Store norske leksikon». Besøkt 30. juli 2016. 
  5. ^ «ANSA - Medisin i Polen». www.ansa.no. Besøkt 30. juli 2016. 
  6. ^ «DB BAHN - TravelService - Query page». rabdc.bahn.de. Besøkt 5. januar 2017. [død lenke]
  7. ^ «Ferge fra Ystad til Swinoujscie med Direct Ferries». www.directferries.no. Besøkt 30. juli 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]