Taigabarmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taigabarmåler
Nomenklatur
Heterothera serraria
Lienig, 1846
Synonymi
Thera serraria
Viidaleppia serraria
Populærnavn
taigabarmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektHeterothera
Økologi
Habitat: granskog
Utbredelse: Nord-Europa og Nord-Asia

Taigabarmåler (Heterothera serrarialatin) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er en østlig art knyttet til nordlige barskoger.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 30 mm), slank måler, hvit med grå til olivenbrune tverrbånd. Den hvite grunnfargen skiller den fra nærtbeslektede arter. Forvingens grunnfarge er hvit, roten er brunlig med et smalt, hvitt tverrbånd. Midt i vingen er det et bredt tverrbånd som er grått til olivenbrunt langs kantene, hvitt i midten. Både inner- og ytterkanten er sterkt bølgete og båndet er ofte avbrutt ett eller to steder i den bakerste halvdelen. Det er omtrent dobbelt så bredt ved forkanten som ved bakkanten og har en oval, mørkebrun flekk nær forkanten. Utenfor tverrbåndet er den en rad av trekantede til halvmåneformete flekker. Vingens ytterkant er grå til olivenbrun. Bakvingen er silkeaktig hvit. Larven er naken, sannsynligvis grønn med lyse lengdestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på gran (Picea abies).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Taigabarmåleren er en nordøstlig art som stort sett følger taigaens utbredelse. Den forekommer i Skandinavia, Finland, Baltikum, Polen og Russland like øst til Stillehavet i øst-Sibir. Den er dessuten muligens funnet i Korea. I Norge følger den omtrent granas utbredelse, og finnes på Østlandet vestover til Aust-Agder, og i indre strøk av Trøndelag og Nordland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]