Leif Aarvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Leif Aarvik
Født16. mars 1954Rediger på Wikidata (70 år)
Gjøvik (Oppland)
BeskjeftigelseEntomolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Leif Aarvik (født 1954) er entomolog med arbeidsfelt på sommerfugler. Han er ansatt ved Naturhistorisk museum i Oslo, og har vært med å utgi en rekke publikasjoner og bøker på sitt fagfelt. Han er særlig engasjert med utbredelsen av de noe i overkant av 2 300 artene[1][2] av sommerfugler i Norge.

Aarvik er utdannet til pedagog i skolen. Han har hatt sommerfugler som hobby fra unge år og ble etter hvert en av Norges fremste spesialister på sommerfugler.[3]

Internasjonal anerkjennelse vises blant annet ved at han har fått flere arter oppkalt etter seg: Duplex aarviki Fibiger, 2008, Nola aarviki Hacker, 2012, Phyllonorycter aarviki de Prins, 2012 og Platyptilia aarviki Gielis, 2008.

Engasjement[rediger | rediger kilde]

Fra 1996 hadde han et engasjement for Norsk institutt for skogforskning, hvor han arbeidet med insektsamlingen. Fra 2000 ble han midlertidig engasjert av Zoologisk museum i Oslo (senere endret navn til: Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo). Fra 2004 fikk Aarvik stilling som avdelingsingeniør ved Naturhistorisk museum, hans hovedoppgave er arbeidet med samlingen av sommerfugler. Arbeidet er tredelt, vedlikehold og kuratering av samlingen, artsbestemmelse av nye funn og å holde museets database à jour. Sammen med Lars Ove Hansen var Aarvik engasjert med å registrere de nasjonale museumssamlingene i en digital database. Aarvik har, i samarbeid med Geir Søli, laget internett presentasjonen Norges sommerfugler.

Han har også et engasjement for Artsdatabanken, ved utarbeidelsen av Norsk rødliste for arter, for den delen som omhandler sommerfugler. Norsk rødliste for arter er en oversikt over plante- og dyrearter som på en eller annen måte er trua av utryddelse, er utsatt for betydelig reduksjon eller er naturlig sjeldne.

Aarvik har hatt flere feltopphold (feltarbeid) i Afrika, blant annet i Malawi, hvor han arbeider med faunaen og taksonomien til afrikanske viklere (Tortricidae).

Aarvik har hatt flere verv i Norsk entomologisk forening, blant annet som formann (leder) fra 2001. Han var medlem i Lepidopterologisk arbeidsgruppe (Leparb) og var med å samle faunistisk informasjon om norske sommerfugler, fra museumssamlinger og en rekke private samlere, til en felles nasjonal oversikt.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nordic-Baltic Checklist of Lepidoptera». Universitetet i Oslo. 2017. Besøkt 8. februar 2021. 
  2. ^ Leif Aarvik, Kai Berggren, Jostein Engdal, Per Kristian Slagsvold, Ove Sørlibråten, Reidar Voith (2019). «Nye funn av sommerfugler i Norge 11». Insekt-Nytt 44 (norsk). 1: 5. ISSN 0800-1804.  Dokumenterer artsantall av sommerfugler i Norge nå > 2300
  3. ^ Sømme, L. 2004.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]