Ørje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ørje
Ørje
Utsikt over Ørje fra Nordre fort
Land Norge Norge
Fylke Østfold
Kommune Marker
Areal 1.66 km²
Befolkning 1 881[a] (2013)
Bef.tetthet 1 133,1 innb./km²
Postnummer 1870 Ørje

Ørje er et tettsted og administrasjonssenteret i Marker kommune i Østfold. Tettstedet har 1 881 innbyggere per 1. januar 2013. Boligområdene i Ørje er foruten bebyggelsen nær Ørje sentrum fordelt på flere boligfelt. Disse boligfeltene heter blant annet Lihammeren, Helgetjern, Mosebyneset, Åstoppen og Krogstadfeltet.

Stedet[rediger | rediger kilde]

I tettstedet finnes blant annet bank, rådhus, apotek, Marker skole, spisesteder, butikker og bibliotek.

Marker kommune er en Mot kommune med aktiviteter for barn- og ungdom som for eksempel UKH (Ungdommens kulturhus) og ulike lagsporter.

Av større arrangement er blant annet ØGB (Ørje gummibåtfestival), «Ørjes store fiskepris», kanallekene, frimarked, tivoli og konserter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ørje er kjent for kanalmuseum og dampbåtklubb. Engebret Soot lagde i 1849 Norges første sluseanlegg på Ørje, med en total høydeforskjell på 10 meter. Slusene er plassert mellom Rødenessjøen og Øymarksjøen, som er en del av Haldensvassdraget.

Haldenvassdraget går i retning mot sør gjennom kommunen. Landskapet domineres av de langstrakte innsjøene Rødenessjøen og Øymarksjøen. Ørjeelva mellom de to sjøene ble kanalisert i 1860, og her ligger kommunesenteret Ørje. Rundt sjøene er de beste jordbruksområdene, og ellers er Marker en av Østfolds viktigste skogbrukskommuner med store skogsområder. I sørvest, mot grensa til Rakkestad, går åsene opp i høyder mot 327 meter (Linnekleppen).

I 1905 fikk Ørje oppmerksomhet ettersom Ørje fort, som hadde blitt opprettet to år tidligere, ble sett på av Sverige som uheldig, ettersom kanonene pekte østover, mot Sverige. Etter Karlstadkonvensjonen i september 1905 ble Ørje fort, sammen med Urskog fort og de moderne tilbyggene ved Kongsvinger festning og Fredriksten festning fjernet og en demilitarisert sone opprettet.

Severdigheter - kulturminner[rediger | rediger kilde]

Avstander[rediger | rediger kilde]

Ørje ligger ca 6 km fra riksgrensen til Sverige mens det er ca 30 km til nærmeste togstasjon på Mysen, ca 87 km til Moss Lufthavn Rygge og 90 km til Oslo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


ØstfoldstubbDenne Østfoldrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.