GC Rieber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

GC Rieber er et familieeid konsern med over 100 familiemedlemmer som aksjonærer. Virksomhetene til konsernet omfatter blant annet industri, shipping og eiendom.[1] Det er siden 1990 ledet av Paul-Christian Rieber.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble grunnlagt i 1879 av Gottlieb Christian Rieber. Gottliebs bror, Fritz Carl Rieber, drev på samme tid et annet selskap, Rieber & Søn, som faren deres, Paul Gottlieb Rieber, hadde stiftet i 1839.

Rieber-saken[rediger | rediger kilde]

Den 21. april ble det kjent at selskapet GC Rieber Oils AS ikke hadde levert inn søknad om tollfritak på import av fiskeolje.[2][3]

Vest-Sahara[rediger | rediger kilde]

Selskapet GC Rieber Oils AS ble 10. mars 2010 omtalt i forbindelse med import av fiskeolje fra det ikke-selvstyrte[4] området Vest-Sahara (Marokko), av redaksjonen Uppdrag Granskning i SVT1.[5] Import fra Vest-Sahara er omstridt internasjonalt og norsk UD har siden 2007 frarådet all økonomisk virksomhet i området, med mindre det er i samsvar med lokalbefolkningens interesser.[6] GC Rieber Oils AS avsluttet 14. april 2010 handelen med Vest-Sahara av forretningsmessige årsaker.[7] Selskapet har hele tiden fastholdt at de har hatt løpende kontakt og dialog med UD og ambassaden i Rabat om saken og at virksomheten har bidratt til å fremme lokalbefolkningens interesser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hjemmeside GC Rieber
  2. ^ Gro Strømsheim (21. april 2010): NHO-topp blir gransket for juks. Aftenposten.
  3. ^ Lars Magne Sunnanå, Hilde Harbo og Gunhild M. Haugnes (21. april 2010): Kan få regning på 150 millioner. Aftenposten.
  4. ^ Begrepsbruk rundt Vest-Sahara: Gahr Støres brev om begrepsbruk rundt Vest-Sahara. Regjeringen
  5. ^ svt.se: Flyktingarnas fisk säljs som hälsokost i Sverige
  6. ^ UD's anbefaling fra 2007: Vest-SaharaUtenriksdepartementet (Norge)
  7. ^ GC Rieber Oils Pressemelding (14.04.2010)GC Rieber Oils innstiller handel med Vest-Sahara