DS «Prinds Carl»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
DS «Prinds Carl»
DS «Prinds Carl» i Kristiansand. Prospekt fra 1830 avfotografert av Anders Beer Wilse. Tilhører Norsk Folkemuseum.
Generell info
Skipstypeskip
Bygget4. apr. 1827 ved 
FlaggstatNorge
Tekniske data[a]

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

Dampskipet «Prinds Carl» var det første av to postdampskip som ble satt i rute langs norskekysten. Det ble bygget i Storbritannia og ankom Christiania havn 4. april 1827, noen dager før det noe mindre DS «Constitutionen».

«Prinds Carl» ble satt i ukentlig post- og passasjerfart mellom Fredriksvern og København og Göteborg. På Fredriksvern korresponderte det med «Constitutionen», som gikk i rute Christiania – Fredriksvern – Kristiansand. Korrespondansen virket slik at en på tirsdag morgen kunne reise ut med «Constitutionen», bytte til «Prinds Carl» i Fredriksvern på onsdag og være i København torsdag ettermiddag.

På jomfruturen var «Prinds Carl» blitt oppholdt av 3/4 meter tykk is og måtte ankre opp ved Ringene (Hegholmen), men allerede den neste dag lyktes det å hugge åpen råk helt inn til hovedstaden. Store deler av byens befolkning var på plass for å betrakte det nye skipsvidunderet.

En av de første som reiste som passasjer med D/S Prins Carl" var den senere kjente folkeminneinnsamleren Andreas Faye. Han var svært forbløffet over at skipet ikke trengte vindkraft for å bevege seg. I sin dagbok fra 1828 skrev han: "« … hvem vi skylde den herlige Opfindelse, der lader os trodse baade Vind og Veir.»[1]

Gjennom alle år var dampskipsankomstene en stor begivenhet. Christianiaborgerne la da gjerne søndagsturen ned til festningsvoldene for å hilse «Constitutionen» velkommen derfra. Dampskipets ankomst og avreise er ofte viet plass i Christiania-litteraturen. Likeledes ble det lenge opplyst om passasjerenes navn, stilling og oppholdssted i avisene under rubrikken «Anmeldte Reisende».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Alf Collett: Gamle Christiania-Billeder. Ny Udgave. J.W. Cappelens Forlag. Kristiania [1909], s. 193-198.