Ndre Mjeda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ndre Mjeda
Født19. nov. 1866[1]Rediger på Wikidata
Shkodër
Død1. aug. 1937[1]Rediger på Wikidata (70 år)
Shkodër
BeskjeftigelseOversetter, universitetslærer, katolsk prest, skribent, lyriker, politiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Medlem av Albanias parlament Rediger på Wikidata
Utdannet vedGregoriana
NasjonalitetAlbania
Signatur
Ndre Mjedas signatur

Ndre Mjeda (født 10. november 1866 i Shkodër i Albania, død 1. august 1937 samme sted) var en albansk dikter og katolsk prest tilhørende jesuittordenen.

Mejda ble påvirket av den jesuittiske forfatteren Anton Xanoni og den fransiskanske dikteren Leonardo De Martino.[trenger referanse] Fra 1880 til 1887 studerte Mjeda litteraturvitenskap ved Porta Coeli, en kartusiansk kirke i Valencia i Spania, og siden retorikk, latin og italiensk i Kroatia og i Italia i Roma og Chieri. I studieløpet begynte Mjeda å skrive albansk poesi. To av hans mest berømte dikt ble Vaji i Bylbylit («Nattergalens klage») og Vorri i Skanderbegut («Skanderbegs grav»).

Mjeda gav også undervisning i musikk i den italienske byen Cremona i årene 1887–1891. Han oversatte og publiserte religiøs litteratur, og mest kjent er et verk om den hellige Jan Berchmans' liv (1892).

Mjeda studerte senere teologi på en jesuittskole i polske Kraków og gav undervisning i filosofi og filologi. Han ble bibliotekar på en skole i Kraljevica i Kroatia og ble engasjert som professor i logikk og metafysikk. Han ble utestengt fra undervisningen i 1898 på grunn av en tvist mellom Østerrike-Ungarn og Pavestolen.[trenger referanse]

Mjeda var medlem av den litterære kommisjon i Shkodër under den østerriksk-ungarske administrasjon og medlem i Albanias nasjonalforsamling.

Han forlot politikken etter at kong Ahmet Zogu overtok makten og avsatte Fan Noli. De følgende årene var han sjelesørger i Kukël og underviste i språk og litteratur ved jesuittenes høyskole i hjembyen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 41298[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hasan Kaleshi: Mjeda, Don Ndre, in: Biographisches Lexikon zur Geschichte Südosteuropas. Bd. 3. München 1979, S. 225–229