Militærvesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Et militærvesen er en fellesbetegnelse for personell, institusjoner og materiell som inngår i de væpnede styrker.[1], en statlig organisasjon som er dannet for å forsvare et territorium eller andre interesser og/eller utøve offensiv makt for å besette et territorium, bekjempe en fiende eller oppnå andre mål. De kan også brukes på andre måter der det er, eller truer med å oppstå, krig.

Et lands militærvesen er ofte organisert i forsvarsgrener, vanligvis en hær, et flyvåpen og en marine (land-, luft- og sjømilitære enheter). Militærvesenet er ment for og trener på å bruke vold og våpen i sin maktutøvelse.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet militær kommer fra det latinske militaris, som er dannet av miles som betyr «soldat».[2] [3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Militærvesen er kjent fra konflikter igjennom all kjent tid, og oppsto etter at menneskene begynte å slå seg sammen i det man kan kalle byer. Man fikk da et større behov for å forsvare seg fra andre som gjerne ville plyndre ens forråd. Man organiserte da bevæpnet defensivt vakthold. Byene ble da ettervert mer ettertraktet som levested da de var sikrere, og det førte til økning i innbyggertallene, og det førte igjen til at man kunne utvide militærstyrken. Med utvidet og organiserte militærstyrker brukte man disse også til offensive formål, til å angripe fiendene, til å erobre land og plyndre andres forråd. Etter som territorier ble oppdelt i land ble naturlig også militærvesenet lagt under landets styre, staten.

Et utallig antall kriger har blitt ført igjennom tidene, men det er enkelte militærledere som utpeker seg:

Militærvesen i Norge[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Forsvaret

Det norske militærvesenet heter Forsvaret, og omfatter forsvarsgrenene: Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret, Cyberforsvaret og Heimevernet. Forsvarets øverste kommanderende er ifølge grunnloven Norges konge.

Utdypende artikkel: Norsk forsvarshistorie

Norges militærvesen kan spores tilbake til Kongehirden og Leidangen fra vikingtiden, og besto av sjøforsvar. Den norske hæren ble opprettet ved en krigsordinans fra Christian IV 18. januar 1628 og var bygget på legdsinndeling der gårdene i de forskjellige legdene skulle stille med en soldat hver.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

militærstubbDenne militærrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.