Marine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For kvinnenavnet Marine, se Marine (navn)
Forsvarsgrener

En marine består av en flåte med kampfartøyer, hjelpefartøyer maritime fly og helikoptere. Fartøyene fordeles til marinebaser. Flåten styres av maritime hovedkvarter basert ombord i et flaggskip eller på land. I Norge benevnes marinen som den «Kongelig Norsk Marine» (KNM). Den operative (oppøvede) del av skipene inngår i Kysteskaderen. KNM er organisert som en del av Sjøforsvaret, i hvilket all utdannelse, alle fartøyer, Kystvakten og styrkeproduserende elementer inngår. De fleste stater med kystlinje har en marine. Marine, hær og luftvåpen organiasers/opereres som oftest fra et felles hovedkvarter. Marinepersonellets uniformer har blått og hvitt som tradisjonelle basisfarger. Det er innført en rekke funksjonelle uniformsløsninger avhengig av funksjon og gjøremål.

En moderne marine (avhengig av størrelse), vil som oftest ha en sammensetning av kampfartøyer som fregatter, mindre taktiske fartøyer, undervannsbåter, maritime overvåkningsflyfly og taktiske helikoptere. I store mariner inngår blant annet hangarskip og kryssere. Eksempelvis har Den amerikanske marinen en egen jagerflystyrke.

Noen mariner har marineinfanteri som er spesialisert for amfibisk krigføring eller andre spesialoppdrag på land.

militærstubbDenne militærrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.