Ludwig II av Bayern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ludwig II
Konge av Bayern
Ludwig II av Bayern
Navn Ludwig Friedrich Wilhelm
Regjeringstid 10. mars 1864-10. juni 1886
Født 25. august 1845
Schloss Nymphenburg, München
Død 13. juni 1886
Starnberger See ved Schloss Berg
Foreldre Maximilian II av Bayern
og prinsesse Marie Friederike av Preussen

Ludwig II (født 25. august 1845Schloss Nymphenburg (München), død 13. juni 1886 i Starnberger See ved Schloss Berg) var konge av Bayern fra 10. mars 1864.

Han var sønn av kong Maximilian II av Bayern og prinsesse Marie Friederike av Preussen.

Ludwig II er i ettertiden kjent som en «eventyrkonge», en dyptfølende romantiker som svermet for det forgangne og riddertiden. Han var i samtiden beryktet for å bruke enorme summer på kunst og kultur, og å bygge en rekke praktfulle slott. De spektakulære slottene Neuschwanstein og Hohenschwangau ved Füssen var et uttrykk for denne romantiske lengselen. Ludwig var grepet av gamle tyske myter og sagn, spesielt sagaen som forteller om Svaneborgen og svaneridderen Lohengrin, som skulle ha dratt fra Bayern til Rhinen for å redde Elsa av Brabant. Ludwig følte derfor en særlig dragning mot de bayerske Alpene. I de slottene han her planla og lot oppføre tok Ludwig opp romantikkens idé om et forent Tyskland. I møtet med Richard Wagner, som han ble mesen for, ble hans glødende interesse for middelalderen, ridderlivet og den klassiske tyske middelalderlitteraturen ytterligere styrket. Han oppfattet Wagners verk som en appell til det splittede tyske folket om å endelige forene seg. Derfor kom Ludwig også til å støtte Bismarcks politikk, til tross for den sydtyske skepsisen mot Preussen.

Med de enorme byggeprosjektene pådro Ludwig seg etter hvert en gjeld på over 14 millioner mark, hvilket endte med at flere kreditorer truet med rettssak. Hans gigantprosjekt med å bygge et bayersk slott inspirert av den franske solkongens Versailles, måtte derfor stanses før det var ferdigstilt. Det som imidlertid beseglet Ludwigs skjebne var hans stadig svakere interesse for utførelsen av kongelige plikter. Han innså trolig at det fremvoksende Tyskland ville gå på bekostning av Bayerns selvstendighet og innebære en svekkelse av hans egen posisjon. Deprimert over de voksende politiske og økonomiske utfordringene, valgte han å tilbringe stadig mer av sin tid avsondret fra folket, kun opptatt av den fantasiverden han skapte for seg selv i slottene sine. I Bayerns ledende politiske kretser fryktet man etterhvert at en konkurs og inkompetent konge skulle skape en enorm skandale, og i samråd med Bismarck besluttet den bayerske regjering at eneste utvei var å erklære ham sinnssyk. I 1886 ble han umyndiggjort og arrestert av regjeringen. Hans onkel Luitpold av Bayern overtok styret av kongeriket som prinsregent. Fire dager senere ble Ludwig funnet druknet sammen med sin lege under mystiske omstendigheter i Starnberger See. Hvorvidt det skyldtes en ulykke, mord eller selvmord har aldri blitt klarlagt.

Tross sin tragiske og æreløse død har Ludwig II i dag posisjonen som Bayerns evige konge. Hans navn og portrett fremheves overalt i hans tidligere rike. Bayern har betydelige inntekter fra turisttrafikken til slottene hans.

Annet[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • forskning.no Artikkel om Ludwigs kombinerte teknologioptimisme og stormannsgalskap
Ludwig II av Bayern
Født: 25. august 1845 Død: 13. juni 1886


Titler som regent
Forgjenger :
Maximilian II


Konge av Bayern Etterfølger :
Otto I